Szybka rolada bez pieczenia z kremem twarogowym – Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch.

Szybka rolada bez pieczenia z kremem twarogowym – procedura przygotowania

Jeśli szukasz inspiracji, co przyrządzić do niedzielnej rodzinnej kawy, wypróbuj dachówkę bez pieczenia z serkiem śmietankowym. Można ozdobić polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi.

Ciasto

  • ciasteczka prostokątne – 9 szt
  • mleko , w zależności od potrzeb
  • miękki twarożek – 250 g
  • banan – 1 szt
  • cukier waniliowy – 1,5 g
  • miękkie masło – 100 g
  • cukier – 4 łyżki

Polewa czekoladowa

  • kakao – 1 łyżka
  • cukier – 3 łyżki
  • ciepłe mleko – 2 łyżki
  • roztopione masło – 50 g

Przygotowanie

Twaróg przełożyć do miski i dodać miękkie masło. Doprawiamy cukrem, cukrem waniliowym i wycieramy lub ubijamy na gładki krem.

Wyłóż powierzchnię roboczą folią spożywczą. Do miski wlać mleko i stopniowo maczać w nim ciasteczka. Ułóż je obok siebie w 3 rzędach. Ostrożnie rozsmaruj serek na całej powierzchni ciasteczek, a na środku umieść obranego banana. Połącz krawędzie ciasteczek po bokach za pomocą folii spożywczej, aby stworzyć dach.

Dach zawiń w folię spożywczą, włóż do lodówki na 20 minut i poczekaj, aż stwardnieje. W międzyczasie do miski wsypać kakao i cukier. Do mieszanki dodać roztopione masło i ciepłe mleko.

Wszystko dokładnie wymieszaj i pozwól, aby mieszanina została krótko podgrzana w kuchence mikrofalowej. Zdjąć dach z lodówki, odwinąć go z folii i przenieść na matę. Następnie wylej polewę czekoladową na całą powierzchnię. Wierzch posyp wiórkami kokosowymi, włóż do lodówki i odstaw na 90 minut. Następnie pokrój i możesz od razu podawać.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!