Przepis od znanego piekarza z Małopolski – chleb zawsze wychodzi idealnie. Domowy chleb według 100-letniej tradycji.

Domowy chleb według stuletniej tradycji

Oto prosty, fantastyczny przepis na domowy chleb ziemniaczany przyrządzany według około stuletniej receptury. Jeśli lubisz domową kuchnię bądź fascynują Cię przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie, ten przepis jest właśnie dla ciebie.

Do przygotowania chleba o stuletniej historii należy przygotować następujące składniki:

  • 750 g mąki pszennej oraz odrobina mąki pszennej do posypywania,
  • około 450ml przygotowanej letniej wody,
  • 250 g wcześniej ugotowanych, obranych, ostudzonych ziemniaków,
  • dwie małe łyżeczki soli,
  • 21g świeżych drożdży,
  • jedna mała łyżeczka cukru białego,
  • jedna łyżka stołowa kminku,
  • trzy łyżki stołowe oleju słonecznikowego,
  • jedna łyżka stołowa octu.

Sposób przygotowania chleba ze stu letniej receptury:

Na początku mąkę pszenną należy przesiać przez sitko do średniej wielkości miski, a następnie dodać do niej sól i całość wymieszać.

Następnie ziemniaki należy kolejno: ugotować w mundurkach, ostudzić, dokładnie obrać ze skórki, zetrzeć na drobnej tarce i włożyć do miski z mąką. Następnie należy rozgnieść/rozkruszyć świeże drożdże i dodać je do ziemniaków wymieszanych z mąką.

Do całości należy wsypać cukier oraz wlać połowę letniej wody, a następnie całość należy odstawić na około 15 minut. Po upływie 15 minut należy powoli zacząć całość delikatnie mieszać. Następnie należy dodać olej oraz ocet. Po dokładnym wymieszaniu wymieszaniu składników w misce należy dodać kminek i za pomocą dłońmi wyrobić ciasto.

Jeśli ciasto będzie zbyt suche należy stopniowo dodawać do niego pozostało wodę, aż do momentu uzyskania oczekiwanej konsystencji. Odpowiednio wyrobione ciasto powinno być elastyczne. Wierzch zagniecionego ciasta należy posypać mąką i przykryć całość czystą szmatką. Całość należy odstawić na około godzinę.

Po upływie czasu ciasto należy przełożyć na lekko posypaną mąką pszenną deskę, a następnie za pomocą dłoni oprószonych mąką należy uformować z niego kształt bochenka chleba. Następnie uformowane ciasto należy delikatnie przełożyć na blachę do pieczenia, wcześnie wyłożonej papierem do pieczenia. Na blaszce całość posypać lekko mąką pszenną i odstawić na kolejne 15 minut.

Po upływie czasu gotowe ciasto należy je piec przez godzinę w następujący sposób:

  • przez pierwsze 10 minut chleb powinien być pieczony w temperaturze 225 stopni Celsjusza z włączoną funkcją termoobiegu oraz grzaniem góra-dół,
  • przez następne 50 minut chleb powinien piec się w temperaturze 190 stopni Celsjusza również z włączoną funkcją termoobiegu i grzaniem góra-dół.

Po wyjęciu chleba z piekarnika należy odstawić upieczony chleb na kratkę aż do jego ostygnięcia.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!