Bardzo popularny i pyszny tort: Oto jedno z prostszych ciast, jakie przygotujesz – Łza Słonia.

Popularny i wciąż bardzo znany tort „Łza Słonia”. Czy to też Twoje ulubione ciasto?

Na początku myślałam, że przygotowanie będzie bardzo trudne, ponieważ wygląda na skomplikowane, ale potem poszło bardzo szybko. Śmiem twierdzić, że było to nawet szybsze niż w przypadku klasycznych tortów czy rolady kremowej. Wystarczy zrobić ciasto i śmietanę, położyć banana na wierzchu, udekorować ciasto i gotowe.

SKŁADNIKI

Na ciasto:

  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka kakao w proszku
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na krem:

  • 250 g masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 szt cukru waniliowego
  • 75 g orzechów włoskich, mielonych
  • 4 łyżki gorącego mleka
  • 2 banany
  • mielone orzechy włoskie do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

Białka ubić na sztywną pianę, dodawać porcjami cukier i pojedynczo żółtka. Wymieszać mikserem na sztywną masę, a następnie dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto układamy na mniejszej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut.

Wyjmij ciasto i pozwól mu ostygnąć. Posmaruj schłodzone ciasto dżemem. Przygotuj krem ​​w następujący sposób. Masło, cukier puder i cukier waniliowy wymieszać na pianę. Stopniowo dodawać zmielone orzechy wymieszane z gorącym mlekiem.

Krem rozsmaruj na torcie. Połóż banany na środku i złóż ciasto. Wierzch posmaruj resztą kremu i posyp mielonymi orzechami. Pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!