Poznaj powody, dla których już więcej nie zjesz tego gatunku ryby.

Wszyscy powinni wiedzieć, jak istotnym składnikiem diety człowieka są ryby. Mają one wysoką zawartość kwasów omega-3, a więc pomagają w utrzymaniu wielu funkcji ludzkiego organizmu.

Ich działanie przeciwnowotworowe jest dodatkowym plusem, a oprócz tego obniżają podwyższony cholesterol. Mają bardzo korzystny udział dobrym w przepływie krwi.

Idealnym źródłem kwasów omega-3 są oczywiście najbardziej tłuste rodzaje ryb:

  • łosoś,
  • śledź,
  • sardynki,
  • dorsz.

Niestety niektóre ryby mają niekorzystny wpływ na nasze zdrowie, ze względu na niezdrowe dla człowieka substancje. Niska zawartość kwasów omega-3 tylko to potwierdza. Jedną z takich ryb jest tilapia. Jeśli chodzi o tę rybę, jest ona niezwykle popularna. Jednak warto zbadać w jaki sposób się ją hoduje i co może zawierać.

Tilapia zawiera bardzo mało kwasów omega-3, przy dużej ilości kwasów omega-6. Dokładne dane wskazują, że omega-6 jest aż o 11 razy więcej. Według badań stosunek ten powinien wynosić 1:2. Kwasy omega-3 powinny stanowić większość.

Oczywistym jest, że kwasy omega-6 również są w diecie bardzo istotne, jednak zbyt duża ich ilość może być niezdrowa. Szczególnie jeśli ilość kwasów omega-3 będzie mała. Może skutkować to stanem zapalnym lub podwyższonym ryzykiem nowotworu.

Tilapia to jedna z najczęściej hodowanych ryb, dlatego często jest niepoprawnie karmiona. Hodowcy tilapii często karmią ją resztkami z produkcji jedzenia, odpadkami, śmieciami.

Według badań naukowców hodowane w Chinach tilapie miały przekroczony wskaźnik substancji kancerogennych. Jedzenie tej ryby może przyczyniać się do zwiększenia się ryzyka zachorowania na nowotwór.

Tilapia hodowlana może zawierać także pestycydy oraz antybiotyki. Aby ryby nie chorowały, antybiotyki i inne tego typu substancje stosuje się zwłaszcza w hodowlach chińskich. Jest to niesamowicie niebezpieczne dla konsumentów.

Nie należy zapomnieć o dioksynach, które także stanowią spore zagrożenie dla spożywających te ryby. Te substancje również mogą powodować raka.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!