12 kulinarnych sztuczek prosto od najlepszych kucharzy, chociaż niechętnie się nimi podzielili.

Pyszne i bezbłędne posiłki to domena profesjonalistów, zastanawialiście się może kiedyś, jak im się to udaje?

Ich sztuczki kulinarne są zachowywane w tajemnicy i raczej niedostępne dla przeciętnego człowieka. Ów sekrety czasem zdradzane są uczniom sławnych kucharzy, ale reszta świata nie ma szans na ich bezpośrednie odkrycie.

Wnikliwy obserwator jednak będzie w stanie wywnioskować już z przygotowanego dania, co się za nim kryje, a później wykorzystać zdobytą wiedzę we własnej kuchni.  Przedstawiam kilka cennych wskazówek kulinarnych, które na pewno przydadzą się przy przygotowywaniu posiłków.

Soczyste mięso

Bardzo łatwo jest je przesuszyć, żeby do tego nie doszło, mięso można ułożyć w solance. W tym celu potrzebne będą 3 szklanki wody, 1/4 szklanki cukru i 1/4 szklanki soli. Mięso w solance wkładamy do lodówki na około godzinę na 1 kg mięsa, zatem jeśli mamy 3 kg mięsa pozostawiamy je na 3 godziny, oczywiście warto wziąć pod uwagę również jego grubość. Nie należy trzymać mięsa w lodówce na dłużej niż 8 godzin.

Naleśniki

Aby były pyszne, do ciasta dodajemy 2 łyżki kwaśnej śmietany, tylko tyle wystarczy, by zachwycić się ich smakiem i wyglądem. Wpłynie to na puszystość i jakość naleśników.

Przyprawy

Aby wydobyć aromat z przypraw, należy wsypać je na chwilę na patelnię. Pieczemy do uzyskania zapachu, a po zakończeniu procesu, w wolnej chwili można stworzyć własną kombinację przypraw, wykorzystując w tym celu moździerz.

Idealny stek

Należy unikać smażenia kawałka mięsa świeżo wyciągniętego z lodówki. Poczekaj, aż osiągnie temperaturę pokojową, powinno to potrwać maksymalnie do 2 godzin. Dzięki takiemu działaniu pozbędziesz się wilgoci z mięsa i będzie się ona smażyć równomiernie.

Ryba z delikatną skórką

Przed grillowaniem lub smażeniem ryby warto jej skórkę posmarować majonezem. Do cienkiej warstwy majonezu dodaj szczyptę soli. Po przygotowaniu ryby, dla smaku, możesz pokropić ją sokiem z cytryny.

Ziemniaczane puree

Dodaj małą ilość masła i mleka przy przygotowywaniu puree, a zanim zaczniesz tłuc ziemniaki, dokładnie je osusz.

Lekkie ciasto

W celu uzyskania lekkiego ciasta należy przed przygotowaniem, poczekać aż masło osiągnie temperaturę pokojową.

Czosnek

Sok zneutralizuje nieprzyjemny zapach czosnku w daniu, jednocześnie pozostawiając wyczuwalny smak.

Idealna kremowa zupa

Przed przystąpieniem do gotowania zupy-krem, na oliwie z oliwek podsmaż warzywa, a do bulionu wlej małą ilość wody. Dzięki uprzedniemu smażeniu warzyw zawarty w nich cukier skarmelizuje się, poprawiając tym ich smak. Gulasz z warzywami także zyska jeśli przy jego gotowaniu również będziemy pamiętać o podsmażeniu warzyw.

Sadzone jajko

Na patelni roztapiamy pół łyżki masła i wbijamy jajko, zanim masło zdąży zacząć skwierczeć. Smażymy przez 4 minuty i dodajemy szczyptę soli.

Cukier

Nie wszyscy wiedzą, że cukier, tak samo jak sól może być przyprawą nie tylko do słodkich dań. Dodana szczypta cukru wydobędzie z potrawy jej smak.

Chrupiący chleb

W celu uzyskania idealnie wypieczonego chleba i chrupiącej skórki należy umieścić w piekarniku, podczas pieczenia miskę z wodą. Wydobywająca się para zacznie korzystnie wpływać na proces pieczenia i zadowoli każdego miłośnika domowego chleba.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!