Moja mama zawsze robi z tej receptury. Pyszna szarlotka z budyniową pianką – W końcu zdradziła mi przepis
Kto z nas nie lubi pysznej, domowej szarlotki?
Wzbogacona budyniową pianką staje się popisowym wypiekiem, który z dumą serwować można nawet najbardziej wybrednym gościom. Jej przygotowanie wymaga trochę czasu i pracy, ale uzyskany efekt na pewno jest tego wart.
Krok 1 – kruche ciasto
Składniki na ciasto:
- 30 dkg mąki pszennej
- 1 kostka masła (z lodówki)
- 4 płaskie łyżki cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie kruchego ciasta:
Do dużej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem. Następnie, na tarce o dużych oczkach ścieramy do miski zimne masło. Wbijamy żółtka i krótko zagniatamy ciasto, do połączenia się składników. Gotowe dzielimy na dwie równe części, zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy na mniej więcej godzinę w zamrażarce.
Krok 2 – masa jabłkowa
Składniki na warstwę jabłkową:
- 1 kg jabłek na szarlotkę (idealne będą renety)
- 3 łyżki cukru (lub nieco więcej, wedle uznania)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie masy jabłkowej:
Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, mieszamy z cukrem i cynamonem i umieszczamy na rozgrzanej patelni o grubym dnie. Smażymy mieszając aż do całkowitego odparowania nadmiaru płynu. Próbujemy, w razie potrzeby dosładzamy, dodajemy sok z cytryny, a kiedy masa lekko przestygnie, wsypujemy łyżkę mąki ziemniaczanej i mieszamy.
Krok 3 – pianka budyniowa
Składniki na warstwę budyniową:
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
- 4 białka
- 150 g cukru + cukier waniliowy
- 100 ml oleju
Jak przygotować budyniową piankę?
Ubijamy białka mikserem na najwyższych obrotach, powoli dosypując cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Kiedy piana będzie już gęsta i błyszcząca, zmniejszamy prędkość miksera i dodajemy proszek budyniowy, a na koniec wlewamy cienkim strumieniem olej, nadal miksując na niskich obrotach.
Krok 4 – pieczemy
Przygotowanie ciasta. Kwadratową średnią blachę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Na papier ścieramy jedną część ciasta wyjętego z zamrażarki . Lekko dociskamy. Można tę warstwę krótko podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, a następnie lekko przestudzić.
Na spód z ciasta wykładamy masę jabłkową. Rozprowadzamy ją równomiernie i wyrównujemy powierzchnię. Na jabłka delikatnie przekładamy budyniową piankę, a na nią ścieramy pozostałe ciasto. Wkładamy do piekarnika, na ok. 40 minut. Zarumieniony wierzch ciasta oznacza, że wypiek jest gotowy.