„Szarlotka trzy szklanki”… kolejny przepis w Twojej ulubionej kolekcji wypieków
50 378
Początek jesieni to czas eksperymentów kulinarnych. Kiedy targi i sklepy obfitują w świeże warzywa i owoce, grzechem jest nie wykorzystać tej chwili. Jabłka są bardzo popularne i każdy kocha ich smak, dlatego wypieki z tymi owocami są obecnie tak popularne.
Deser jabłkowy „Trzy szklanki” to pyszne ciasto z dużą ilością owoców. Zalecamy wybranie niezbyt słodkich jabłek do przygotowania, aby wypiek był lekko kwaśny. Aromat tego wspaniałego deseru podczas pieczenia rozniesie się po całym domu! Do dzieła!
Składniki
Kasza manna 160 g
Mąka pszenna 130 g
Cukier 180 g
Cukier waniliowy 10 g
Proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
Jabłko 5 szt.
Masło 30 g
Mleko 200 ml
Sok z cytryny 2 łyżki
Cukier puder do smaku
Przygotowanie:
Wymieszaj mąkę, kasze mannę, proszek do pieczenia, cukier zwykły i waniliowy za pomocą trzepaczki w głębokiej misce. Oddzielnie podgrzej mleko na kuchence i roztop w nim masło.
Jabłka umyj i zetrzyj na grubej tarce ze skórką. Skrop je cytryną i wymieszaj. Wyłóż naczynie do pieczenia pergaminem. Równomiernie rozprowadź jedną trzecią suchego ciasta na dnie.
Ułóż równomiernie jedną trzecią startych jabłek na cieście. Analogicznie rób naprzemiennie warstwy, aż zabraknie składników. Powinnaś otrzymać 3 warstwy jabłkowe i 3 warstwy ciasta.
Wlej mieszankę mleka na ciasto. Za pomocą drewnianego szpikulca poprzebijaj ciasto na całą jego głębokość, aby mleko wsiąkło w całość. Umieść deser w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na 40-50 minut.
Ostrożnie wyjmij gotowe ciasto z formy i pozwól mu lekko ostygnąć. Posyp deser cukrem pudrem i podawaj do stołu. Smacznego!