Zetrzyj 4 jabłka, ułóż je na cieście razem z twarogiem i przykryj. Najlepsza szarlotka jaką jadłam: Oto przepis

Przepis na domowy jabłecznik w zupełnie innej odsłonie, bo z dodatkiem twarogu. Wykonanie ciasta jest niezwykle proste , a efekt przepyszny. Aby go uzyskać, wystarczy kilka prostych składników.

Do wykonania ciasta:

  • 0,5 kg mąki,
  • 10 g proszku do pieczenia,
  • 200 g cukru pudru,
  • 250 g masła,
  • 2 średnie jajka,
  • 1/4 łyżki soli.

Do przygotowania nadzienia:

  • 4 duże lub 6 małych jabłek,
  • 500 g sera twarogowego,
  • 100 g kwaśnej śmietany,
  • 1 średnie jajko,
  • 80 g cukru pudru,
  • 1 łyżka mielonego cynamonu,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • szczypta wanilii,
  • 1 lub 2 łyżki mąki lub skrobi.

Przygotowanie:

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!