Rosyjskie syrniki – placuszki z twarogu w kilka minut. Najlepszy przepis jaki ostatnio znalazłam.

Syrniki to tradycyjna potrawa kuchni rosyjskiej. Jedna z najprostszych opcji na śniadanie lub kolację. Słodkie, sycące placuszki nie wymagają żadnych dodatków poza śmietaną lub ulubionym dżemem. Zapieczone w kremowym sosie zamieniają się w niesamowicie pyszny deser dla wszystkich smakoszy!

Możesz usmażyć placuszki wieczorem, a rano polać tylko sosem i zapiec, aby cieszyć się szybkim i bardzo smacznym śniadaniem!  Do ciasta na syrniki możesz dodać rodzynki, suszone morele lub daktyle, wtedy musisz tylko zmniejszyć ilość dodawanego cukru.

Składniki

  • Twaróg – 300 g
  • Cukier – 2 łyżki
  • Jajko – 1 sztuka
  • Kasza manna – 2 łyżki
  • Sól – 1 szczypta
  • Wanilia – do smaku
  • Mąka pszenna – 2 łyżki
  • Mak – 1 łyżka
  • Śmietana kremówka – 100 ml
  • Cukier – 1 łyżka

Przygotowanie

Wymieszaj wszystkie składniki ciasta z wyjątkiem maku, śmietany i 1 łyżki cukru. Odstawa ciasto an 15 minut. Po tym czasie uformuj z niego małe placuszki i usmaż je z obu stron na rozgrzanym oleju.

Połącz pozostałe składniki, możesz dodać również cynamon lub gałkę muszkatołową. Umieść placuszki w formie do zapiekania i polej je sosem. Piecz około 10 minut w temperaturze 170 stopni. Gotowe syrniki podawaj z kawą lub herbatą. Przygotuj ten pyszny deser i podziel się nim ze znajomymi!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!