Sycące placuszki z mięsnym nadzieniem – tak robi je moja teściowa – Niezwykle smaczne
Jeśli lubisz kotlety mielone i pikantne mięso, zdecydowanie musisz spróbować tego niezwykłego przepisu na placki z mięsnym nadzieniem. Nie zawiedziesz się.
Placuszki można przygotować z przeróżnym nadzieniem, może to być nie tylko mięso, ale także ziemniaki, ser, twaróg, fasola czy warzywa. Wszystko zależy od tego co lubisz, nie bój się eksperymentować.
Ciężko zepsuć ten przepis. Dzisiaj przedstawiamy ten podstawowy, z nadzieniem z mielonego mięsa wołowego.
Sycące ciasto wpasuje się w gusta nawet najbardziej wymagających. Można z powodzeniem przygotować je na świąteczny obiad czy uroczystą, rodzinną kolację.
Składniki:
- 150 ml kefiru,
- 100 ml wody,
- 50 ml oleju słonecznikowego,
- 45 g masła,
- 450-500 g maki tortowej,
- pół łyżeczki cukru,
- pół łyżeczki soli,
- pół łyżki suszonych drożdży,
- 700 g mielonej wołowiny,
- pół dużej cebuli lub jedna mała,
- 2 ząbki czosnku,
- pęczek koperku lub natki pietruszki,
- odrobina bulionu lub woda,
- sól, pieprz i mielona papryka czerwona,
Przygotowanie:
W głębokiej misce wymieszaj letnią wodę z cukrem i drożdżami. Tak przygotowany zaczyn zostaw na 10-15 minut. Gdy zacznie już pracować, wlej kefir, dodaj olej słonecznikowy i 25 g roztopionego, ale nie gorącego masła.
Dodaj mąkę i zgnieć dokładnie ciasto. Przykryj miskę czystą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę.
W trakcie rośnięcia ciasta przygotuj farsz. Posiekaj drobno cebulę i czosnek, wymieszaj z mięsem.
Dopraw do smaku ziołami, solą, czarnym pieprzem i czerwoną papryką. W trakcie wyrabiania mięsa możesz też dodać trochę bulionu lub wody.
Farsz gotowy, wyłóż wyrośnięte ciasto na natłuszczony blat lub stolnicę. Podziel na 3 równe części, za pomocą dłoni lub wałka uformuj każdą część w okrągły placek. Mięso podziel również na trzy części, każdą połóż na środku placka.
Teraz, delikatnie połącz krawędzie ciasta w swoistą sakiewkę tak, by zamknąć mięso w środku. Uformuj płaski placek.
Odwróć całość do góry nogami, delikatnie przełóż do nasmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego lub foremki. Teraz spłaszcz go jeszcze bardziej, do grubości około jednego centymetra. Na środku zrób mały otwór.