Złoty środek dla zdrowia z pędów świerka: przygotuj w domu leczniczy wywar z naturalnych produktów i ciesz się syropem leczniczym
To co nas otacza, może nas również wzmacniać! Wiedzą powszechną jest, że młode pędy świerka zebrane wiosną to złoty środek dla organizmu i umysłu. Wraz z rozpoczęciem nowego roku, warto przygotować się na powitanie wiosny i zamiast wykupywać w ogromnej ilości suplementy diety i witaminy, możesz stworzyć bardzo odżywczy syrop sam!
Przygotuj się na wejście w nowy rok bardziej naturalnie! Sposób na stworzenie tego leczniczego syropu z pewnością nie będzie wymagał wykupowania kolejnego opakowania suplementów czy tabletek ze sztucznym zamiennikiem.
Czemu pędy świerku? Czemu wiosną?
Pędy świerku szczególnie wiosną posiadają ogromne stężenie zawartości witaminę C. Jest ona niezbędna w organizmie do poprawnego funkcjonowania gospodarki wodnej ciała. Również cierpimy na jej deficyt, dlatego też stworzenie domowego syropu leczniczego jest idealnym wyjściem, jak naturalnie suplementować się witaminą C!
Z pewnością wywar doda Ci energii, oczyści organizm, a także zwiększy metabolizm organizmu. Twoje oczyszczone z toksyn ciało zacznie pracować o wiele sprawniej. Dodatkowo pozwoli to odetchnąć trochę twojemu umysłowi i pozwoli Ci na relaksację. Codzienność w jakiej żyjemy z pewnością obarcza nas dodatkowymi porcjami stresu i irytacji. Syrop ze świerku idealnie ukoi twoje skołatane nerwy.
Czy rodzaj pędu jest ważny?
Z każdym przyrostem świerk wypuszcza nowe pędy i gałęzie. Młode pędy najlepiej zebrać między kwietniem a czerwcem, ponieważ upakowane są największą ilością witaminy C. Młode pędy posiadają ogromne uwodnienie, są żywotne, a ich wigor nie spada tak szybko jak u pędów starszych czy zdrewniałych. W cieplejszych miesiącach można zaobserwować zwiększony przyrost pędów. Pamiętamy, żeby zrobić zapasy, bowiem w zimę nie będzie sensu zbierania pędów przez ich zegar biologiczny.
W miarę możliwości, najlepiej zmierzyć pędy, które możemy wykorzystać. Najlepszymi jakościowo są te które sięgają długości minimalnie od 3 cm do maksymalnie 5 cm. Ważne by były miękkie, w miarę zielone i co najważniejsze bardzo młode i małe. Charakterystycznych dla takich pędów są mniej szorstkie i kłujące igły. Nie musisz się ograniczać, pędy drzewa świerku rosnące za twoim domem, czy w lasach jak najbardziej się nadadzą.
Przepis, który ma 100 lat!
Będziesz potrzebować:
- młode pędy świerku
- cytrynę (najlepiej nie poddaną obróbce chemicznej)
- cukier np. trzcinowy
Przygotowanie, jest jeszcze prostsze!
Przed zabraniem się za tworzenie syropu, pamiętam o dokładnym opłukaniu i osuszeniu pędów. Jeżeli masz w domu jakiś nieużywany słoik – idealnie się nada! Odmierzone odcinki pędów wrzuć do szkła, zasyp je około 1,5 cm warstwą cukru. Aby jednak nie było zbyt słodko, a zdrowo, pamiętaj o dołożeniu plasterków cytryny.
Warto zapełnić cały słoik, będziesz mógł go wykorzystać na później. Kiedy skończysz napełniać słoik, pamiętaj by ostatnią warstwę zakończyć na dodaniu cukru. Dociśnij, możesz użyć do nakrycia celofanu, gumki lub sznurka do szczelnego pokrycia. Samą dekorację mogą stanowić nakrycia słoików.
Słoik możesz ustawić w nasłonecznionym miejscu, aby przyspieszyć reakcje w nim zachodzące. By powstał odpowiedni syrop, warto uzbroi się w cierpliwość, zajmie to mniej niż miesiąc! Już po 3 tygodniach możesz się cieszyć domowym leczniczym syropem. Możesz go również dać w prezencie dla członków rodziny.
Przepis jest prosty i bardzo wygodny. Jak już wyrobisz się w jego tworzeniu, zawsze możesz eksperymentować dalej! Dodanie do niego kilku goździków, liści cynamonu czy kwiatów mniszka lekarskiego z pewnością doda mu cudownego zapachu, ale i może wpływać orzeźwiająco i relaksująco na organizm.
Zastosowanie:
Dla dzieci jest idealny. Posiada ładny aromat, przyjemny i niedrażniący smak. Dzieci z łatwością mogą go zażywać od 1 do 3 łyżek stołowych na dzień. Można również syrop dodawać do herbaty, czy zwykłej wody. Naturalnie podkreśli nutę herbacianą, co więcej zdecydowanie poprawi nastrój.
Wzmacnianie odporności po domowemu ma wiele zalet. Przepis jest prosty, składniki ogólnodostępne, a ilość wywaru niemalże nieograniczona. Zawsze jest pod ręką i może wspomóc proces rekonwalescencji, często momenty przeziębienia. Obniża ból reumatyczny i oczyszcza organizm z toksycznych substancji. Nie zapominajmy także, że jest przepyszną polewą na naleśniki czy gofry.
Dla ciekawskich – miód z pędów świerka
Prosty przepis!
Będziesz potrzebować:
- 500 g pędów świerku
- 500 g cukru
- 0,1 l wody
- 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
- 1 duża organiczna cytryna
Przygotowanie:
Opłukane pędy należy zalać zimną wodą i poddać je powolnej obróbce cieplnej w garnku przez około 20-30 minut. Po tym czasie pędy należy odstawić. W miedzy czasie pamiętaj by pokroić cytrynę, do parującego garnka zdjętego z ognia, dodać cytrynę i rozstawić wywar na co najmniej 1 dobę.
Pamiętaj by od czasu do czasu mieszać wywar, a także nakłuwać cytrynę widelcem. Po 24 godzinach należy odpowiednio wycisną pędy świerkowe, dodać odmierzoną zawartość cukru. Przestaw garnek na kuchenkę i gotuj wywar na małym ogniu.
Po pewnym czasie powinna powstać gęsta masa miodowa, przypominająca strukturą dżem. Miód po schłodzeniu ulegnie stwardnieniu. Do przechowywania miodu potrzebne będą słoiki lub kubki. Możesz wypełnić je miodem i odstawić je do góry nogami na noc do lodówki.