Suszona smaczna wieprzowina, w której nie znajdziesz ani grama konserwantów i barwników. Domowy prosty przepis

Wiele osób chce zastąpić kiełbasy sklepowe produktami, które nie zawierają barwników, konserwantów i innych sztucznych dodatków. Dlatego też zdecydowałam się podzielić się z Wami tym prostym a pysznym przepisem!

Ten przepis jest dla cierpliwych smakoszy, ale jego smak jest tego wart! Ma długi okres trwałości i jest tańszy niż zakupiona kiełbasa lub gotowe szynki. 

SKŁADNIKI

  • 2 kg wieprzowiny
  • 500 g soli
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki nasion kolendry
  • 4 g tymianku
  • 4 g rozmarynu
  • 5 liści laurowych

GOTOWANIE

Opłucz i osusz wieprzowinę papierowymi ręcznikami. Wytnij z mięsa cały nadmiar tłuszczu.

Zmiel liść laurowy i kolendrę, wymieszaj z tymiankiem, rozmarynem i pieprzem. Mięso natrzyj przyprawami po obu stronach.

Włóż mięso do pojemnika, posyp solą ze wszystkich stron i wstaw do lodówki na 2 dni

Okresowo należy obracać mięso.

Po 2 dniach wyjąć wieprzowinę z lodówki, spłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowymi ręcznikami.

Ponownie natrzyj mięso przyprawami, bez soli. Owiń w czystą, suchą gazę i umieścić w lodówce lub w innym chłodnym wentylowanym miejscu przez 2 tygodnie.

Jeśli suszysz mięso w lodówce, co dwa dni musisz je odwrócić. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!