Warzywna surówka – najlepszy przepis: Bez konserw i gotowania – to najlepszy dodatek, jaki znam.

Doskonała domowa surówka. Jest niezwykle popularna w naszym kraju i smakuje wysmienicie.

Składniki:

  • 2,5 kg kapusty
  • 1 kg papryki (ja użyłam kolorowych)
  • 0,5 kg cebuli
  • 0,5 kg marchewki
  • 15 dg cukru
  • 500 ml octu
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie:

Przygotujemy wszystkie warzywa. Zetrzyj lub drobno posiekaj kapustę.

Obierz marchewkę i zetrzyj ją na tarce. Obierz cebulę. Drobno posiekaj.

Umyj i drobno posiekaj paprykę. Alternatywnie można też zetrzeć na tarce paprykę i cebulę –  jest to o wiele wygodniejsze n.p.

Przygotuj opatrunek: Z cukru, octu, oleju i koca (przesiać przez sito, nie dodawać gorczycy) przygotowujemy mieszankę do podlewania. Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie wlej do mieszanki warzywnej.

Dobrze wymieszaj, aby warzywa się połączyły i odstaw na 24 godziny. Następnie po prostu włóż do szklanki z sokiem. Zamknąć i przechowywać w lodówce.

Nie musisz sterylizować. Dżem starcza na bardzo długo , to znaczy pod warunkiem, że wcześniej go nie zjesz. Tutaj znika bardzo szybko.

Z podanej dawki dostałem około 15 małych szklanek.

Życzymy smacznego 🙂

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!