Marchewka po koreańsku to idealna szybka sałatka. Świetnie sprawdza się jako dodatek do dań albo przekąska. Przepis.

Marchewki obierz i zetrzyj na specjalnej tarce. Jest to tarka nazywana niszczarką lub tarką do koreańskich marchewek. Na jeden kilogram marchewki będzie potrzebne około jednej łyżeczki soli i pół łyżeczki cukru. Po starciu marchewki przełóż ją do głębokiej miski i dopraw. Następnie dodaj 2- 3 krople octu.

Drobno pokrojoną cebulę przełóż na patelnie i podsmaż na oleju roślinnym aż do momentu gdy stanie się miękka. Gdy będzie już miękka dodaj do niej odrobinę czerwonej papryki i wymieszaj.

Do marchewki dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, następnie dodaj cebulę. Całość dopraw jeszcze czarnym pieprzem i kolendrą – po pół łyżeczki. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

Sałatka gotowa, dla lepszych walorów smakowych warto odstawić ja na 2- 3 godziny do lodówki. Ten prosty, klasyczny sposób na marchewkę po koreańsku to idealny pomysł na zdrową przekąskę czy sałatkę do obiadu.

Sprawi, że Twoje kubki smakowe będą zadowolone z doznań smakowych jakie zapewni im to proste i smaczne danie. Smacznego!

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!