Szybki przepis na strudel ze śmietaną – Jest idealny, lekki i gdy go posmakujesz, zakochasz się w nim.

Uwielbiam szybkie i proste przepisy, które świetnie smakują.

Moim faworytem jest strudel ze śmietaną, który można szybko przygotować i ma genialny smak! Możesz nadziewać go według własnego gustu – moim ulubionym jest połączenie orzechów z czekoladą, ale możesz też wybrać jabłko z makiem, ser, czekoladę, dżem…

Potrzebujesz:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo:

  • Olej
  • Jajka

Nadzienie:

  • 250 g zmielonych orzechów włoskich
  • 50 g startej czekolady
  • 100 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 20 g margaryny lub masła

Opcjonalnie:

  • Mak, tarte jabłka, twarożek, Nutella…

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj, w razie potrzeby dodaj więcej śmietany lub mąki. Ciasto rozwałkuj na blacie w prostokąt. Wymieszaj zmielone orzechy włoskie z cukrem i dodaj startą czekoladę.

Podgrzej mleko do temperatury wrzenia i dodaj do niego masło, które ma się w nim rozpuścić. Zalej tą gorącą mieszanką orzechy i czekoladę, wymieszaj. Rozwałkowane ciasto posmaruj delikatnie olejem roślinnym oraz nadzieniem.

Jeśli nie chcesz użyć nadzienia orzechowego, posyp ciasto makiem, startymi jabłkami, twarogiem itd. Zwiń ciasto w rulon.

Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i natrzyj jego wierzch jajkiem. Piecz w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez około 25 minut. Jeszcze ciepły strudel obficie posyp cukrem pudrem. Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!