Szybki przepis na strudel ze śmietaną – Jest idealny, lekki i gdy go posmakujesz, zakochasz się w nim.
204
Uwielbiam szybkie i proste przepisy, które świetnie smakują.
Moim faworytem jest strudel ze śmietaną, który można szybko przygotować i ma genialny smak! Możesz nadziewać go według własnego gustu – moim ulubionym jest połączenie orzechów z czekoladą, ale możesz też wybrać jabłko z makiem, ser, czekoladę, dżem…
Potrzebujesz:
2 szklanki mąki pszennej
100 g masła
1 jajko
4 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka sody
1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
Olej
Jajka
Nadzienie:
250 g zmielonych orzechów włoskich
50 g startej czekolady
100 ml mleka
3 łyżki cukru
20 g margaryny lub masła
Opcjonalnie:
Mak, tarte jabłka, twarożek, Nutella…
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj, w razie potrzeby dodaj więcej śmietany lub mąki. Ciasto rozwałkuj na blacie w prostokąt. Wymieszaj zmielone orzechy włoskie z cukrem i dodaj startą czekoladę.
Podgrzej mleko do temperatury wrzenia i dodaj do niego masło, które ma się w nim rozpuścić. Zalej tą gorącą mieszanką orzechy i czekoladę, wymieszaj. Rozwałkowane ciasto posmaruj delikatnie olejem roślinnym oraz nadzieniem.
Jeśli nie chcesz użyć nadzienia orzechowego, posyp ciasto makiem, startymi jabłkami, twarogiem itd. Zwiń ciasto w rulon.
Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i natrzyj jego wierzch jajkiem. Piecz w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez około 25 minut. Jeszcze ciepły strudel obficie posyp cukrem pudrem. Życzę smacznego!