Ciasto:
Drożdże:
Nadzienie makowe (na dwie bułki):
Nadzienie orzechowe:
Ponieważ nie musimy zostawiać ciasta do wyrośnięcia, najpierw przygotujemy drożdże i nadzienie. Do 100 ml ciepłego mleka dodać 1/2 łyżeczki cukru pudru.
Rozbij kostkę drożdży. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Suche składniki (mąka, cukier, sól, proszek do pieczenia) wymieszać. Dodaj drożdże z mlekiem. Następnie dodaj 2 jajka.
Stopniowo dodawać olej i 500 ml ciepłego mleka. Za pomocą miksera ręcznego wyrobić ciasto. Podziel na około 4 części. Z każdego uformować kulkę, wypełnić farszem. Nadzienie makowe: Zmiel mak lub użyj mielonego maku. Do maku dodać dżem morelowy, olej i wymieszać.
Nadzienie orzechowe: Nadzienie orzechowe zalać gorącym mlekiem i dodać pozostałe składniki. Zrolować i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.