Wyglądają jak z cukierni, a zapach w kuchni jest nie do opisania: Szybkie ciasto na strudle.

Ten znakomity strudel makowy jest szybki i co najważniejszy wyjątkowo smaczny. Moim ulubionym jest strudel makowy, ale będzie równie pyszny z nadzieniem orzechowym, serowym czy czekoladowym. Koniecznie spróbuj!

Potrzebujesz:

  • 1 kg mąki
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 1 szczypta soli
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 300 ml oleju
  • 500 ml mleka
  • 1 kostka drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru
  • 100 ml ciepłego mleka

Nadzienie:

  • (zmielony mak + cukier puder + cynamon + ciepłe mleko + dżem)

Przygotowanie:

1/2 łyżeczki cukru pudru wsyp do 100 ml ciepłego mleka. Dodaj do niego również pokruszoną kostkę drożdży. Przykryj i odstaw na chwilę w ciepłe miejsce.

Wymieszaj mak z cukrem pudrem i cynamonem, zalej gorącym mlekiem. Na koniec dodaj ulubiony dżem. Do 200 g zmielonego maku daję 50 ml mleka, 150 g cukru pudru, 1 łyżeczkę cynamonu  i 2 łyżki dżemu.

Wymieszaj suche składniki (mąka, cukier, sól, proszek do pieczenia) i dodaj drożdże z mlekiem. Następnie wbij 2 jajka i stopniowo dodawaj olej i 500 ml ciepłego mleka. Ciasto wymieszaj trzepaczką.

Podziel je na 4 części i rozwałkuj każdą. Napełnij nadzieniem, zwiń w rulon i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasta posmaruj olejem, nakłuj widelcem i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz w 180 ° C na złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika posmaruj np. roztopionym masłem.

Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!