Strudel wiśniowy – to szybkie i tanie ciasto zagości w Twojej kuchni na dłużej. Nawet teściowej zasmakuje
1 454
Strudel wiśniowy to klasyczny wypiek, niesamowite połączenie słodyczy i kwaśności. Ten deser możesz przygotować o każdej porze roku, ponieważ wiśnie świeże jak i mrożone idealnie nadają się do ciasta!
Rozpieść siebie i swoją rodzinę tym pysznym deserem, przygotuj go szybko i łatwo! Idealny dodatek do popołudniowej kawy czy porannej herbaty w gronie najbliższych czy przyjaciół!
Składniki
Mąka pszenna – 350-400 g
Cukier – 3 łyżki
Sól – 0,5 łyżeczki
Drożdże – 1 łyżeczka
Mleko – 250 ml
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Wiśnie – 300 g
Żółtko jajka – 1 sztuka
Cukier puder – do smaku
Przygotowanie
Połącz ciepłe mleko, suszone drożdże, cukier (1 łyżka), sól i olej roślinny. Przesiej do miski mąkę i zagnieć miękkie ciasto. Następnie przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce. Wiśnie wymieszaj z 2 łyżkami cukru.
Ponownie zagnieć ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej. Blachę posmaruj olejem i połóż na niej warstwę ciasta (rozprowadź je rękami). Ułóż wiśnie na wierzchu i przykryj je z obu stron krańcami ciasta (jak pokazano na filmie), tworząc strudel.
Delikatnie nakłuj widelcem i posmaruj ubitym żółtkiem. Strucla piecz w rozgrzanym piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowy wypiek możesz posypać cukrem pudrem. Smacznego!