Strudel wiśniowy – to szybkie i tanie ciasto zagości w Twojej kuchni na dłużej. Nawet teściowej zasmakuje

Strudel wiśniowy to klasyczny wypiek, niesamowite połączenie słodyczy i kwaśności. Ten deser możesz przygotować o każdej porze roku, ponieważ wiśnie świeże jak i mrożone idealnie nadają się do ciasta!

Rozpieść siebie i swoją rodzinę tym pysznym deserem, przygotuj go szybko i łatwo!  Idealny dodatek do popołudniowej kawy czy porannej herbaty w gronie najbliższych czy przyjaciół!

Składniki

  • Mąka pszenna – 350-400 g
  • Cukier – 3 łyżki
  • Sól – 0,5  łyżeczki
  • Drożdże – 1 łyżeczka
  • Mleko – 250 ml
  • Oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • Wiśnie – 300 g
  • Żółtko jajka – 1 sztuka
  • Cukier puder – do smaku

Przygotowanie

Połącz ciepłe mleko, suszone drożdże, cukier (1 łyżka), sól i olej roślinny. Przesiej do miski mąkę i zagnieć miękkie ciasto. Następnie przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce. Wiśnie wymieszaj z 2 łyżkami cukru.

Ponownie zagnieć ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej. Blachę posmaruj olejem i połóż na niej warstwę ciasta (rozprowadź je rękami). Ułóż wiśnie na wierzchu i przykryj je z obu stron krańcami ciasta (jak pokazano na filmie), tworząc strudel.

Delikatnie nakłuj widelcem i posmaruj ubitym żółtkiem. Strucla piecz w rozgrzanym piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowy wypiek możesz posypać cukrem pudrem. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!