To mięsko rozpływa się w ustach i smakuje obłędnie. Super wskazówka od doświadczonej kucharki.

Dzięki tej wskazówce przygotowane mięso będzie rozpływać się w ustach mając przy tym wyśmienity smak 

W dzisiejszym przepisie pokażę wam jak przygotować brazylijską wołowinę. Ludzie Południowej Ameryki doskonale znają się na przyrządzaniu mięsa. Odpowiednie przyprawy oraz temperatura pieczenia są kluczami do sukcesu.

Podążając poniższymi krokami przygotujesz idealny posiłek pod względem smaku, zapachu i wyglądu.

Składniki

  • Wołowina 700 g
  • Wino wytrawne białe 200 ml
  • Ocet z białego wina 100 ml
  • Oliwa z oliwek 100 ml
  • Rozmaryn 1 łyżeczka
  • Sól 1 kg
  • Czarny pieprz (ziarenka) 5 sztuk

Przygotowanie

Aby przygotować marynatę na mięso, zacznij od wymieszania ze sobą płynnych składników: ocet winny, oliwa z oliwek, wino. Następnie dodaj rozmaryn i pieprz.

Mięso należy umyć i osuszyć najlepiej ręcznikiem papierowym, po czym włożyć do marynaty na minimum 2 godziny.

Do formy z wyższymi bokami do pieczenia włóż mięso i nalej marynaty. Koniecznie musisz przykryć pieczeń pergaminem, na którym umieścisz sól.

Piecz mięso przez 30 min w piekarniku ustawionym na 195 °C. Gotową potrawę podawaj w cienkich kawałkach.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!