Tak wyjątkowych kotletów z kurczaka jestem pewna, ze jeszcze nigdy nie jadłaś. Delikatne i soczyste
4 325
Tak wyjątkowych kotletów z kurczaka jestem pewna, ze jeszcze nigdy nie jadłaś! Soczystość to ich charakterystyczna cecha, drugą jest niesamowita miękkość dania.
Dzisiejszy przepis pozwoli Ci przygotować najbardziej delikatne i soczyste kotlety, jakie można sobie wyobrazić. Nawet jeśli wybierzesz do ich przygotowania pierś z kurczaka (sama w sobie jest dość sucha), nie bój się, wyjdą niesamowicie pyszne. Danie zachwyci zarówno dorosłych jak i dzieci.
Składniki
Filet z kurczaka – 700 g
Słonina – 150 g
Żółtko jajka – 2 sztuki
Cebula – 1 sztuka
Czosnek – 3 ząbki
Olej słonecznikowy – 70 ml
Masło – 50 g
Liść laurowy – 2 sztuki
Ziele angielskie – 3-5 sztuk
Sól – do smaku
Czarny pieprz (mielony) – do smaku
Woda – 150 ml
Przygotowanie
Zmiel filet z kurczaka w maszynce do mięsa, a następnie zmiel również smalec, czosnek i cebulę. Do masy dodaj żółtka, mąkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. Z mielonego mięsa uformuj kotlety. Smaż je na rozgrzanym oleju roślinnym z obu stron na złoty kolor.
Następnie przenieś kotlety do garnka, dodaj masło, ziele angielskie, liść laurowy i sól. Wlej ciepłą wodę, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Jako dodatek do mięsa podawaj puree ziemniaczane, a także warzywa czy ogórki małosolne. Smacznego!