Genialnie prosty i szybki przepis: Ciasto „Śnieżny puch”. Bez wyrabiania ciasta, mąki, pieczenia.

Zdarzają się sytuacje, w których nie ma czasu i ochoty na skomplikowane przepisy. Zwłaszcza jeśli masz ochotę na słodycze, ale dbasz o swoją figurę. Ciasto bez pieczenia jest idealnym rozwiązaniem, jeśli wkrótce pojawią się u Ciebie goście lub po prostu nie chcesz tracić czasu na gotowanie.

Mam dla Ciebie genialną opcję „Śnieżny puch”,  wygląda bardzo imponująco! Pyszna galaretka cytrynowa pod „kocem” karmelizowanych płatków kokosowych. Jego delikatny smak i delikatna konsystencja przypadnie do gustu każdemu, kto uwielbia lekkie desery.

Składniki

  • Biszkopty (opcjonalnie herbatniki) 100 g
  • Galaretka cytrynowa 2 szt.
  • Twaróg 500 g
  • Cukier puder 3 łyżki
  • Cukier waniliowy 10 g
  • Kwaśna śmietana 250 g
  • Masło 35 g
  • Cukier 35 g
  • Wiórki kokosowe 70 g

Przygotowanie

Rozpuść galaretkę cytrynową w gorącej wodzie i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Ubij twarożek aż do uzyskania kremowej konsystencji, a następnie ubij śmietanę za pomocą blendera lub miksera z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

Następnie dodawaj porcjami twarożek do śmietany i ubij wszystko razem na jednolitą, puszystą masę. Włóż zimną płynną galaretkę do masy twarogu i  śmietany, ubijaj z małą prędkością. Przykryj naczynie do pieczenia folią spożywczą, ułóż ciastka na jej dnie, a masę twarogową wylej na wierzchu.

Podgrzej masło na patelni, dodaj cukier i wiórki kokosowe. Smaż, mieszając, aż uzyskają złoty kolor, odstaw do ostygnięcia. Posyp ciasto wiórkami i włóż ciasto do lodówki na noc jeśli masz czas.

Jeśli Twoja rodzina nie lubi wiórek kokosowych, możesz je zastąpić posiekanymi orzechami, startą czekoladą lub migdałami. Aromatyczna kawa z takim deserem i poczujesz się jak w siódmym niebie!

Smacznie, oryginalnie, pięknie, bez zbędnych kłopotów i zamieszania! Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!