Smażone pączki z jabłkami. Zapach roznosi się po całej kuchni. Nawet sąsiad zapuka po przepis

Smażone panierowane pączki jabłkowe – sposób przygotowania

Jeśli do ciasta jogurtowego włożysz drobno posiekane jabłko, możesz z niego zrobić doskonałe smażone pączki. Zawinięte w cynamonowy cukier, przypadną do gustu każdemu podniebieniu.

Składniki

  • jabłko – 1 szt
  • jajko – 1 szt
  • cukier – 3 łyżki
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • olej – 3 łyżki
  • biały jogurt – 200 gr
  • sól – 1 szczypta
  • mleko – 50 ml
  • zwykła mąka – 350 gr
  • proszek do pieczenia – 7 gr
  • olej do smażenia – wedle uznania
  • cukier cynamonowy – w razie potrzeby

Przygotowanie

Obierz jabłko, usuń rdzeń i pokrój na bardzo małe kawałki. Jajka, cukier, cukier waniliowy i olej włożyć do miski i ubić. Następnie wymieszaj z białym jogurtem, dodaj pokrojone jabłko, mleko i sól i wymieszaj. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wyrobić gęstsze ciasto.

Ręce smarujemy masłem, aby ciasto się nie kleiło i formowaliśmy z niego małe kuleczki. Na patelni rozgrzej wystarczającą ilość oleju słonecznikowego i smaż szyszki ze wszystkich stron na złoty kolor. Jeszcze ciepłe obtoczyć w cukrze z cynamonem.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!