O takim sposobie smażenia pieczarek z pewnością nie słyszałaś – od teraz tylko w ten sposób je przygotowuję

Grzyby poza tym, że są pyszne, stanowią one źródło białka i urozmaicają spożywaną dietę. Można je dodać niemal do każdego dania. Nadają wyrazisty smak, a ich aromat pięknie pachnie.

Ciekawym sposobem jest gotowanie ich po hiszpańsku z dodatkiem białego wina i czosnku. W Hiszpanii to jedno z serwowanych najpopularniejszych dań. To szybki i prosty przepis do wykonania.

Nikt nie powinien mieć problemu z jego realizacją. Stanowi pyszny dodatek do mięs czy też innych dań. To ciekawy pomysł na przyjęcie lub obiad, aby zachwycić wyglądem i smakiem gości.

Zapewne każdy poprosi jeszcze o dokładkę jak również o przepis. Brzmi ciekawie? Zapraszam do wypróbowania przepisu! Jeszcze nieraz do niego powrócisz.

Składniki:

  • 400 gram pieczarek,
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
  • 1/2 główki czosnku,
  • 1/2/suszonej papryki chili,
  • 1 pęczek świeżej pietruszki,
  • oliwa z oliwek do smażenia,
  • sól do smaku.

Grzyby, obrany czosnek i paprykę chili należy pokroić. Na dobrze rozgrzaną patelnię wylać oliwę z oliwek, aby zakryć jej dno. Najpierw na patelnię wrzucić paprykę, a po chwili czosnek i smażyć przez chwilę.

Do tego dodać grzyby i posolić wszystko odrobinę do smaku. Dopiero kiedy grzyby będą miękkie dodać do nich wino i gotować 5 minut, żeby alkohol zdążył odparować.

Do przygotowanych grzybów dodać drobniutko posiekaną pietruszkę i wszystko tym razem dusić kolejne 5 minut. Pieczarki są gotowe do pożycia. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!