Fantastyczny przepis dla osób, którym znudziły się tradycyjne kotlety schabowe.

Bardzo smaczne zrazy ukraińskie, które zasmakują osobom lubiącym dobrą kuchnie. Idealne dla tych, co nie lubią dużo czasu spędzać w kuchni, a pragną naprawdę smacznie zjeść.

Zrazy ukraińskie, to przepyszne kotleciki z sosem oraz cebulką, która podbija smak mięsa. Są naprawdę uniwersalne i sprawdzą się do każdego dodatku. Pomijając mięso, wystarczy tylko kilka składników, które każdy ma w swojej kuchni, aby wyczarować coś pysznego na obiad.

Składniki:

  • 250 g cebuli
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 300 g kwaśnej śmietany 20%
  • 400 g mięsa np. łopatki czy karkówki
  • 1 łyżeczka papryki mielonej
  • 1 łyżeczka soli
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
  • 1 łyżka cukru
  • 150 gram mąki pszennej

Przygotowanie

Mięso kroimy na plastry o grubości około 1 cm. Ubijamy z obu stron. Posypujemy pieprzem mielonym i solą. Przełóż do miski na 10-15 minut, aby mięso nasiąknęło przyprawami. Do drugiego naczynia wlej olej, ocet, sól, pieprz, cukier, trochę koperku. W półpierścienie pokrój połowę cebuli, którą masz.

W przygotowanym płynie marynuj cebulę przez około 10 minut.

Wyjmij mięso oraz cebulę. Na każdy kawałek mięsa nakładamy porcję cebuli, a następnie zwijamy w roladkę. Następnie w mące i smażymy na rozgrzanej patelni, aż będą miały złoty kolor. Po usmażeniu wszystkich roladek, ułóż je na talerzu.

Cebulę, która nam pozostała, należy drobno posiekać i wraz z resztą mąki usmażyć na patelni na której smażyliśmy mięso. Gdy cebula się podsmaży, wlewamy śmietanę i dodajemy paprykę mieloną. Na koniec należy dodać drobno posiekany koperek, a także trochę wody i w ten prosty sposób powstanie pyszny sos.

Mięso wkładamy do sosu. Powinno być go tyle, aby roladki były w nim całkowicie zanurzone. Na małym ogniu dusimy przez około 40 minut pod przykryciem. Po tym czasie danie jest gotowe. Można podawać do stołu. Będzie doskonale smakować w towarzystwie ziemniaków i surówki czy np do kopytek czy pyz, gdyż doskonale pasują do sosu.

Zrazy z cebulką są bardzo proste w przygotowaniu, a dodatkowo nie są czasochłonne. Dzięki temu Twój czas w kuchni będzie ograniczony, a mimo to stworzysz przepyszny obiad dla całej swojej rodziny.

Wypróbuj ten przepis, jeśli pragniesz urozmaicenia standardowych roladek. Gdy ich spróbujesz, na pewno wrócisz do nich nie raz.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!