Fantastyczny przepis dla osób, którym znudziły się tradycyjne kotlety schabowe.
Bardzo smaczne zrazy ukraińskie, które zasmakują osobom lubiącym dobrą kuchnie. Idealne dla tych, co nie lubią dużo czasu spędzać w kuchni, a pragną naprawdę smacznie zjeść.
Zrazy ukraińskie, to przepyszne kotleciki z sosem oraz cebulką, która podbija smak mięsa. Są naprawdę uniwersalne i sprawdzą się do każdego dodatku. Pomijając mięso, wystarczy tylko kilka składników, które każdy ma w swojej kuchni, aby wyczarować coś pysznego na obiad.
Składniki:
- 250 g cebuli
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 300 g kwaśnej śmietany 20%
- 400 g mięsa np. łopatki czy karkówki
- 1 łyżeczka papryki mielonej
- 1 łyżeczka soli
- pęczek koperku
- 2 łyżki octu
- 2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
- 1 łyżka cukru
- 150 gram mąki pszennej
Przygotowanie
Mięso kroimy na plastry o grubości około 1 cm. Ubijamy z obu stron. Posypujemy pieprzem mielonym i solą. Przełóż do miski na 10-15 minut, aby mięso nasiąknęło przyprawami. Do drugiego naczynia wlej olej, ocet, sól, pieprz, cukier, trochę koperku. W półpierścienie pokrój połowę cebuli, którą masz.
W przygotowanym płynie marynuj cebulę przez około 10 minut.
Wyjmij mięso oraz cebulę. Na każdy kawałek mięsa nakładamy porcję cebuli, a następnie zwijamy w roladkę. Następnie w mące i smażymy na rozgrzanej patelni, aż będą miały złoty kolor. Po usmażeniu wszystkich roladek, ułóż je na talerzu.
Cebulę, która nam pozostała, należy drobno posiekać i wraz z resztą mąki usmażyć na patelni na której smażyliśmy mięso. Gdy cebula się podsmaży, wlewamy śmietanę i dodajemy paprykę mieloną. Na koniec należy dodać drobno posiekany koperek, a także trochę wody i w ten prosty sposób powstanie pyszny sos.
Mięso wkładamy do sosu. Powinno być go tyle, aby roladki były w nim całkowicie zanurzone. Na małym ogniu dusimy przez około 40 minut pod przykryciem. Po tym czasie danie jest gotowe. Można podawać do stołu. Będzie doskonale smakować w towarzystwie ziemniaków i surówki czy np do kopytek czy pyz, gdyż doskonale pasują do sosu.
Zrazy z cebulką są bardzo proste w przygotowaniu, a dodatkowo nie są czasochłonne. Dzięki temu Twój czas w kuchni będzie ograniczony, a mimo to stworzysz przepyszny obiad dla całej swojej rodziny.