Zaskocz swoich gości: To ciasto składa się z kilku składników, których na pewno nie brakuje w Twojej kuchni.

Nie lubisz skomplikowanych deserów? Ten tort wpadnie na pewno w Twój gust. Delikatny i pyszny – powstaje z prostych składników.

Składniki:

Na ciasto:

  • 2 żółtka;
  • 200 g mąki pszennej;
  • 70 g cukru pudru;
  • 70 ml roztopionego masła;
  • skórka z limonki lub cytryny;
  • szczypta soli;
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia.

Na nadzienie:

  • 2 białka;
  • 3 łyżki cukru;
  • 400 g jogurtu waniliowego;
  • 3 łyżki mąki.

Przygotowanie:

Przygotuj suchą i czystką miskę. Żółtka dokładnie oddziel od białek (białka zostaw przydadzą Ci się później). Żółtka wrzuć do miski i dosyp cukru – ubij.

Do ubitej masy, na wolnych obrotach, dodawaj powoli roztopione masło. Do uzyskanej masy dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz skórkę z limonki lub cytryny*. * Cytrynę lub limonkę dokładnie wymyj i zetrzyj ją na tarce.

Odłóż mikser i zacznij prace własnymi rękami. Mieszaj i wyrabiaj ciasto aż do uzyskania gładkiej kuli. Podziel ją na dwie części i zawiń je w folię spożywczą. Obie części zawinięte w folię, włóż do zamrażarki (nie może to być lodówka). Czas oczekiwania ciasta w zamrażarce to 30 minut.

W tym czasie przygotuj sobie formę do pieczenia. Jej spód wyłóż papierem do pieczenia. Gdy upłynie czas ciasta w zamrażarce – wyciągnij go. Ugnieć pierwszą kulę palcami tak aby wypełniło dno formy. Drugą pozostaw.

Możemy zabrać się za przygotowywanie kremu. Białka, które zostały Ci wcześniej – wrzuć do miski i dodaj cukier. Ubijaj pianę na sztywno. Do ubitej masy dodaj stopniowo jogurt i przesianą mąkę. Mieszaj na niskich obrotach do połącznia się składników.

Masę możesz już przelać na przygotowany spód. Drugą kulę zetrzyj na tarce – tak aby powstała kruszona i połóż ją na krem.

Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!