Wątróbka to często niedoceniana, a bardzo zdrowa i bogata w wartości odżywcze potrawa. Takiej wątróbki jeszcze nie jadłaś – Przepis.

Większość osób uwielbia wątróbkę pod różną postacią. Dziś chciałbym Wam zaprezentować przepis na delikatną wątróbkę z dodatkiem cebuli. Po przygotowaniu wręcz rozpływa się w ustach.  

Choć z pozoru przepis może wydawać się łatwym w przygotowaniu to wymaga jednak wykorzystania pewnej kulinarnej sztuczki, o której wspomnę poniżej.  

Składniki na delikatną wątróbkę: 

  • 600 g wątróbki drobiowej, 
  • 3 średniej wielkości cebule, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • 2 liście laurowe, 
  • Sól i pieprz do smaku, 
  • Olej roślinny 

Przygotowanie: 

Wątróbkę dokładnie oczyszczamy – usuwając błony. Cebulę obieramy i kroimy w pół pierścienie. Następnie rozgrzewamy olej na patelni i podsmażamy cebulę, tak, aby nieco zmiękła. 

Następnie dodajemy drobno posiekany czosnek, dobrze wymieszaj. Na wierzch cebuli połóż kawałki wątróbki. Dopraw do smaku pieprzem. Sól dodaj na samym końcu, aby wątróbka nie stwardniała. Po około 2 minutach pieczenia obróć wątróbkę na drugą stronę i piecz dalej.

Gdy wątróbka zacznie bieleć dodaj liście laurowe i wymieszaj. Smaż jeszcze chwilkę i odstaw na bok. Przygotowana w ten sposób wątróbka będzie delikatna i jednocześnie soczysta.

Z pewnością jeszcze nigdy nie przygotowałeś tak smacznej wątróbki. Wypróbuj koniecznie ten przepis i pochwal się rodzinie tym popisowym daniem, które jest idealne zarówno na śniadanie jak i kolację. 

Życzę smacznego!  

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!