Malinowa chmurka – kusi swoim wyglądem. Hit każdego przyjęcia – Niebo w gębie!

Malinowa chmurka kusi swoim wyglądem. Jest to kruche ciasto z lekką masą z serka mascarpone, malinami w galaretce oraz z bezą przypominającą kłębiastą chmurkę.

Połączenie różnych smaków oraz konsystencji jest niepowtarzalne. Mamy tu wszystko- kruche, chrupiące ciasto, delikatny krem, kwaskowate maliny połączone z aromatyczną galaretką oraz słodką bezę, chrupiącą z zewnątrz i ciągnąca się w środku. Niebo w gębie!

Składniki na ciasto

  • 4 żółtka
  • 45 g cukru
  • 180 g mąki
  • 120 g masła z lodówki
  • 3/4 łyż. proszku do pieczenia

Wszystkie składniki wrzucamy do jednego naczynia. Masło najlepiej jest pokroić na drobne kawałki nożem. Całość wyrabiamy dłonią na jednolitą masę, aż ciasto będzie odstawało od dłoni.

Należy to zrobić szybko i energicznie. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki, aby się schłodziło. Następnie wyciągamy je i kładziemy na blachę wyłożona papierem o wymiarach 25×30 cm. Możemy je wcześniej rozwałkować lub delikatnie rozgniatać na boki w blaszce.

Tak przygotowane ciasto wkładamy na kolejne 30 minut do lodówki. Po wyciągnięciu z lodówki ciasto nakłuwamy widelcem równomiernie na całej powierzchni. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 190 stopni.

Składniki na galaretkę z malinami

  • 3 galaretki
  • 3,5 szkl. wody
  • 600 g świeżych lub mrożonych malin

Jeśli używamy malin mrożonych, musimy je uprzednio rozmrozić i odsączyć sok. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odkładamy do wystudzenia. Dodajemy maliny, po czym odkładamy ją do lodówki, aby lekko stężała. Następnie na wpół gęstą galaretkę z malinami wykładamy na ciasto i odstawiamy ponownie do lodówki, aby stężała.

Składniki na krem

  • 600 g schłodzonej śmietanki 36 %
  • 250 g schłodzonego mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

Śmietankę, mascarpone oraz cukier puder ubijamy na puszysta masę. Krem wykładamy na ciasto i całość chowamy do lodówki.

Składniki na bezę

  • 4 białka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Płatki migdałowe- około jednej garści

Białka ubijamy na sztywną masę. Pod koniec dodajemy cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Formę do pieczenia o wymiarach 25-30 cm wykładamy papierem. Wylewamy na nią masę z białek i rozsmarowujemy na całej szerokości blaszki. Wierzch posypujemy migdałami.

Bezę pieczemy godzinę w temperaturze 140 stopni. Po upływie czasu pozostawiamy bezę na 15 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, aby odparowała. Gdy beza wystygnie, kładziemy ją delikatnie na warstwę z kremu i odkładamy na kolejne kilka godzin do lodówki, zanim je podamy. Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu.

Smacznego! Będę wdzięczna za udostępnienie przepisu znajomym.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!