W niedzielę wieczorem robię to ciasto na cały tydzień, świeże wypieki każdego ranka na stole

Masło wyjmij wcześniej z lodówki, powinno ogrzać się do temperatury pokojowej. Podgrzej mleko w garnuszku. Dodaj do niego sól i cukier. Wymieszaj dokładnie składniki, aż kryształki całkowicie rozpuszczą się w gorącym mleku. Pamiętaj, aby nie dopuszczać do zagotowania. Do garnka dodaj jajka oraz masło. Ponownie delikatnie wymieszaj zawartość garnka, żeby wszystkie składniki się połączyły. Zdejmij garnek z gazu i odstaw na bok.

Przygotuj zaczyn: wymieszaj mąkę z drożdżami. Następnie wsyp ją do płynnej masy. Całość dokładnie i powoli wymieszaj. Jeśli chcesz, możesz użyć maszyny do wyrabiania ciasta lub miksera, jednak możesz także ugnieść je ręcznie.

Z ciasta powinieneś uformować gładką kulę. Zajmuje to zazwyczaj do 15 minut, dlatego nie martw się, jeśli ciasto się rozpada.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!