Lekarstwo na otyłość, ciśnienie, chore naczynia krwionośne. Dodaję nawet do barszczu.

Sezam jest prawdopodobnie jedną z najstarszych znanych człowiekowi roślin, z których produkuje się olej, a jego właściwości prozdrowotne były wykorzystywane w medycynie ludowej od wieków.

Obecnie ziarna sezamu, olej sezamowy oraz pasta sezamowa (tahini) stanowią popularny dodatek zarówno do wytrawnych dań, jak i deserów, a co więcej, ekstrakty i oleje z niego pozyskiwane zyskują na uwadze również w kosmetologii i medycynie.

Wartość odżywcza sezamu

Sezam bogaty jest w witaminy A, B i E, błonnik, fitynę, a także lecytynę, która pozytywnie wpływa na sprawność umysłową. Co ciekawe, sezam charakteryzuje się wysoką zawartością białka oraz mikroelementów – 100 g nasion sezamu dostarcza aż 975 mg wapnia, czyli pokrywa prawie całą dzienną dawkę dla dorosłych.

Dodatkowo, ziarna sezamu są doskonałym źródłem beta-sitosterolu (należącego do steroli roślinnych), o właściwościach ograniczających wchłanianie cholesterolu i tym samym obniżających jego stężenie we krwi, co udowodniono badaniami.

Połączenie składników obecnych w sezamie korzystnie wpływa na metabolizm i wspomaga utratę wagi. Obecne w sezamie fosfor i cynk mają właściwości przeciwdziałające rozwojowi osteoporozy i zapobiegają chorobom stawów. W przypadku zdrowia kobiet, stosowanie sezamu w diecie przyczynia się także do normalizacji gospodarki hormonalnej, zmniejszeniu ryzyka wystąpienia mastopatii oraz lepszego ukrwienia narządów miednicy. Co ciekawe, w niektórych krajach sezam uważany jest za afrodyzjak.

Przeciwwskazania do stosowania sezamu w diecie

Mimo długiej listy właściwości prozdrowotnych, sezamu nie powinny spożywać dzieci poniżej 5 roku życia, kobiety w 3 trymestrze ciąży, ludzie z wysokim wskaźnikiem krzepliwości krwi oraz żylakami, a także alergicy.

Dodawanie sezamu do potraw

Osoby, których wyżej wymienione przeciwwskazania nie dotyczą, mogą wprowadzić sezam do swojej diety jako dodatek do potraw warzywnych i mięsnych, może służyć jako posypka do zup lub składnik panierki.  Nasiona sezamu można dodatkowo uprażyć na suchej patelni, do uzyskania złotego koloru – zyskają wtedy na intensywnym smaku.

Olej sezamowy będzie z kolei ciekawym dodatkiem dressingów do sałatek oraz sosów do makaronów, szczególnie tych inspirowanych kuchnią azjatycką. Z kolei pasta tahini może być wykorzystana w przygotowaniu wypieków, deserów oraz smoothies.

Przygotowanie sezamowej posypki

Receptura na sezamową mieszankę jest bardzo prosta. Do jej przygotowania potrzebna będzie 1 łyżka nasion sezamu, 1 łyżeczka imbiru w proszku oraz 1 łyżeczka cukru pudru. Składniki wystarczy wymieszać i stosować 1 łyżeczkę dziennie jako dodatek do deserów lub muesli.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!