Sernik z bakaliami

 

Jak gotować zapiekankę z twarogu w stylu winnicy

Tego ciasta nikomu nie musze przedstawiać, jest bardzo znane i lubiane nie tylko w naszym kraju!

Ale ta wersja z makowym spodem i dodatkiem bakalii zachwyci i zaskoczy Twoich domowników i gości!

Delikatny deser, wręcz rozpływa się w ustach. A z każdym kolejnym kęsem zakochujesz się w jego smaku coraz bardziej! Koniecznie musisz go spróbować!

Składniki

Twaróg sernikowy – 1 kg
Jajka – 8 sztuk
Masło – 200 g
Cukier – 200 g
Kwaśna śmietana – 4 łyżki
Skrobia ziemniaczana – 4 łyżki
Mak – 150 g
Sok z 1 cytryny 
Gorzka czekolada – 150 g
Cukier waniliowy – 10 g
Owoce kandyzowane np. wiśnie – 70 g
Żurawina – 70 g
Rodzynki – 70 g

Przygotowanie

    1. Ubij mikserem białka i sok z cytryny, do uzyskania sztywnej piany. Kolejno ubij żółtka z cukrem, aż ten całkowicie się rozpuści.
    1. Wymieszaj twaróg, miękkie masło, śmietanę, skrobię, dodaj ubite żółtka i białka. Dodaj 7 łyżek z masy do maku i wymieszaj w osobnej misce.
    2. Dodaj cukier waniliowy, startą skórkę z cytryny, rodzynki, żurawinę i kandyzowane owoce.
    1. Naczynie do pieczenia o średnicy 24 cm wyłóż pergaminem i posmaruj masłem. Wlej mieszankę makową i rozprowadź – będzie to dolna warstwa ciasta. Następnie wlej kolejną masę.
    2. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni i piecz ciasto przez 80 minut. Gdy deser ostygnie, posmaruj go polewą przygotowaną z mieszanki czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej i masła.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!