Tego ciasta nikomu nie musze przedstawiać, jest bardzo znane i lubiane nie tylko w naszym kraju!
Ale ta wersja z makowym spodem i dodatkiem bakalii zachwyci i zaskoczy Twoich domowników i gości!
Delikatny deser, wręcz rozpływa się w ustach. A z każdym kolejnym kęsem zakochujesz się w jego smaku coraz bardziej! Koniecznie musisz go spróbować!
Składniki
Twaróg sernikowy – 1 kg
Jajka – 8 sztuk
Masło – 200 g
Cukier – 200 g
Kwaśna śmietana – 4 łyżki
Skrobia ziemniaczana – 4 łyżki
Mak – 150 g
Sok z 1 cytryny
Gorzka czekolada – 150 g
Cukier waniliowy – 10 g
Owoce kandyzowane np. wiśnie – 70 g
Żurawina – 70 g
Rodzynki – 70 g
Przygotowanie
Ubij mikserem białka i sok z cytryny, do uzyskania sztywnej piany. Kolejno ubij żółtka z cukrem, aż ten całkowicie się rozpuści.
Wymieszaj twaróg, miękkie masło, śmietanę, skrobię, dodaj ubite żółtka i białka. Dodaj 7 łyżek z masy do maku i wymieszaj w osobnej misce.
Dodaj cukier waniliowy, startą skórkę z cytryny, rodzynki, żurawinę i kandyzowane owoce.
Naczynie do pieczenia o średnicy 24 cm wyłóż pergaminem i posmaruj masłem. Wlej mieszankę makową i rozprowadź – będzie to dolna warstwa ciasta. Następnie wlej kolejną masę.
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni i piecz ciasto przez 80 minut. Gdy deser ostygnie, posmaruj go polewą przygotowaną z mieszanki czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej i masła.