Rośliny lecznicze są cennym darem natury. Trzeba tylko poznać ich właściwości oraz działanie a potem odpowiednio to wykorzystać.
Preparaty można sporządzić domowymi sposobami. Wiele osób po 60-ce docenia działanie rozmarynu do łagodzenia bólu stóp, stawów i leczenia żylaków. To zioło o uniwersalnym działaniu ma też wiele innych zastosowań.
Rozmaryn to roślina o intensywnym zapachu i lekko pikantnym smaku. Używany jest w kuchni jako przyprawa do zup, sałatek i potraw mięsnych. Ma również wiele właściwości prozdrowotnych a na wet działanie lecznicze. Dlatego znajduje także zastosowanie w medycynie naturalnej i kosmetologii.
Napoje dla zdrowia
Mocna herbatka z rozmarynu pomaga w problemach trawiennych. Łagodzi stany zapalne dróg moczowych, obniża poziom cukru we krwi, redukuje stres.
Herbatka rozmarynowa:
Na 300 ml wody użyj 1 gałązkę rozmarynu lub 1 łyżeczkę rozmarynu suszonego. Zalej wodą w małym garnku i gotuj pod przykryciem przez 10 minut. Odstaw z ognia i pozostaw na kolejne 10 minut. Przecedź przez sitko i postaw do ostygnięcia. Herbatkę pij codziennie po 1 łyżce rano i wieczorem.
Napój cytrynowy z rozmarynem
Na optymalizację ciśnienia tętniczego dobrze działa rozmaryn z sokiem z cytryny. Na 1 litr wody potrzebne są 3 gałązki rozmarynu i 3 cytryny. Przepis jest prosty:
- jedną cytrynę ze skórką przekrój na pół,
- z pozostałych cytryn wyciśnij sok,
- wszystko włóż do miksera,
- uzupełnij 1 litrem wody,
- całość wymieszaj dokładnie.
Jeśli nie gustujesz w kwaśnych smakach, możesz użyć tylko dwóch cytryn – jednej ze skórką a drugiej w postaci soku. Ten napój obniża ciśnienie krwi oraz wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych.
Uniwersalne balsamy
Rozmaryn może być hodowany w przydomowym ogrodzie. Także w doniczce na parapecie kuchennym, aby zawsze był pod ręką. Zwłaszcza osoby w podeszłym wieku chętnie korzystają z tradycyjnych domowych przepisów na wykorzystanie tego cennego zioła.
Przepis babci na maść rozmarynową
Babcia użyła rozmaryn, który miała w doniczce i wytopiony wcześniej własnoręcznie smalec. Zamiast smalcu można wykorzystać olej kokosowy lub wazelinę.
Sposób wykonania:
- 250 g tłuszczu rozpuść w garnku ale nie gotuj,
- wsyp 2 garście drobno posiekanego rozmarynu,
- pozostaw do następnego dnia aby ostygł,
- przecedź przez drobne sitko lub gazę,
- przełóż do szklanego lub ceramicznego naczynia i umieść w lodówce.
Maść rozmarynowa może być stosowana przez wszystkich członków rodziny. Nacieranie maścią skroni przynosi ulgę w dokuczliwych migrenach. Rozmaryn dobrze wpływa na krążenie krwi w organizmie oraz wzmacnia naczynia krwionośne. Dzięki temu maść z rozmarynem zapobiega powstawaniu lub powiększaniu się żylaków.
Rozmaryn ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwreumatyczne. Wspiera odbudowę tkanki chrzęstnej w stawach. Nacieranie maścią rozmarynową bolesnych miejsc łagodzi dolegliwości mięśniowe i stawowe.
Olejek rozmarynowy – jak wykonać?
Rozmaryn jest bogaty w witaminę B6, kwas foliowy, wapń, sód, potas, cynk, miedź, żelazo, fosfor, magnez i tiaminę. Aby sporządzić olejek rozmarynowy potrzebujesz:
- szklane naczynie z pokrywką,
- 250 ml oliwki z oliwek,
- 2 gałązki rozmarynu.
W szklanym naczyniu zalej rozmaryn oliwką z oliwek. Zakryj pokrywką i przechowuj przez 10 – 14 dni w temperaturze pokojowej lub w nasłonecznionym miejscu. Po tym czasie, odcedzony olejek jest gotowy do użycia.
Olejek rozmarynowy można wcierać w bolące stawy lub stopy. Zawarte w nim substancje eteryczne łagodzą też bóle głowy oraz objawy zmęczenia fizycznego i psychicznego. Może także być stosowany do pielęgnacji skóry twarzy. Zwiększa napięcie skóry, przez co opóźnia pojawianie się zmarszczek. Wystarczy dodać kilka kropel do stosowanej maseczki kosmetycznej.
Rozmaryn w profilaktyce
Ta cenna roślina ma również działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Dzięki temu zapobiega powstawaniu i rozwijaniu się infekcji dróg oddechowych i moczowych. Aktywne związki zawarte w olejkach eterycznych zapobiegają chorobie niedokrwiennej serca oraz neutralizują wolne rodniki, które m.in. są przyczyną miażdżycy. Rozmaryn ma działanie żółciotwórcze i żółciopędne. Ta właściwość pomaga w procesie trawienia i zapobiega chorobom układu pokarmowego.