Podzielę się z Wami przepisem na pyszną zimną przekąskę z kurczaka. Idealnie pasuje do świątecznego menu, będzie wyglądać idealnie na kromce chleba: pyszne, niedrogie i łatwe w przygotowaniu!
Ten domowy salceson jest o wiele smaczniejszy niż zakupione odpowiedniki, a co najważniejsze – wiesz z czego jest wykonany.
1. Mięso z kurczaka pokroić na średniej wielkości kawałki, umieścić na żeliwnej patelni lub patelni z grubym dnem. Nie dodawaj oleju, duś kurczaka na małym ogniu we własnym soku, przykrytego pokrywką. Lekko sól i pieprz i duś przez około 35–45 minut.
2. Rozpuścić żelatynę w ciepłej wodzie zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
3. Powstały z duszenia bulion przelej go do oddzielnej miski. Pozwól, aby mięso ostygło, a następnie oddziel je od kości, jeśli jest taka potrzeba.
4. Wymieszaj rozpuszczoną żelatynę z bulionem. Orzechy lekko podsmaż na suchej patelni.
5. Dodaj orzechy i czosnek przeciśnięty przez praskę do mięsa, dodaj sól i przyprawy, zalej bulionem z żelatyną.
6. Weź czystą plastikową butelkę, odetnij szyjkę i napełnij ją całkowicie schłodzoną mieszaniną. Włóż butelkę do lodówki na kilka godzin (aż zawartość całkowicie stężeje). Wyjmij go ostrożnie przecinając butelkę.
Przepis można zmieniać dodając smażoną cebulę, marchewkę i kukurydzę lub zielony groszek , a także zastępując mięso z kurczaka wołowiną lub wieprzowiną (w tym przypadku trzeba będzie dłużej dusić mięso).
Podziel się z przyjaciółmi przepisem na pyszne i absolutnie łatwe do przygotowania danie z drobiu!
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.