Jak zdobyć nagrodę dla najlepszego kucharza w domu – Przepis na najsmaczniejszą pierś z kurczaka od najlepszej restauracji w mieście.

Kurczak to świetny wybór na szybkie posiłki takie jak obiad czy kolacja. W naszych kuchniach często serwujemy nadziewane roladki z kurczaka, które zachwycają swoją soczystością wewnątrz i chrupkością na zewnątrz.

Oto składniki niezbędne do przyrządzenia tego przysmaku.

Dla ziemniaków:

  • 4-5 ziemniaków,
  • 1 łyżeczka mielonej papryki,
  • sól,
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu,
  • 30 ml oleju roślinnego.

Dla mięsa:

  • 3 piersi z kurczaka,
  • mielona czerwona papryka,
  • zmielony czarny pieprz,
  • sól,
  • dowolne zioła.

Dla majonezu domowego:

  • 100 ml oleju roślinnego,
  • 1 łyżka octu,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz.

Dla farszu:

  • 150 g sera,
  • 1 ząbek czosnku,
  • listki pietruszki.

Sposób przygotowania:

W pierwszym kroku umyj, obierz i pokrój ziemniaki w plastry. Do nich dodaj mieloną paprykę, czarny pieprz i olej. Wszystko dokładnie wymieszaj w naczyniu żaroodpornym.

W poprzek przekrój na pół piersi z kurczaka, przykryj folią i delikatnie rozklep tłuczkiem.

W małej misce wymieszaj zioła, sól i mielony pieprz, a następnie obtocz w nich mięso.

Połącz w naczyniu z pomocą blendera ręcznego, olej, ocet, jajko, musztardę i przeciśnięty czosnek, aby uzyskać majonez. Na desce kuchennej, połącz posiekaną pietruszkę, starty ser i czosnek.

Piersi z kurczaka posmaruj majonezem i wypełnij farszem. Uformuj z nich rolady.

Rolady posmaruj majonezem i ułóż na warstwie ziemniaków.

Przygotowane rolady pieczemy w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180°C. Po upływie czasu posyp wierzch roladek startym serem i ponownie włóż do piekarnika jeszcze na 5 minut – piecz w temperaturze 180°C.

Te pyszne faszerowane roladki są gotowe do podania. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!