Nadziewane roladki – pyszny obiad w kilka chwil. Są tak pyszne, że lepiej zrób podwójną porcję.
5 527
Kurczak z grzybami to jedna z klasycznych kombinacji, która będzie odpowiednia na każdą okazję. Pytanie tylko, jak połączyć te dwa delikatne uzupełniające się idealnie smaki. Dziś podpowiem Ci, jak zrobić roladki z kurczaka z pieczarkami, aby były obłędnie smaczne i delikatne.
Składniki
Filet z kurczaka – 2 sztuki
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Pieczarki – 100 g
Cebula – 1 sztuka
Czosnek – 2 ząbki
Ser cheddar – 100 g
Ser Mozzarella – 100 g
Sok z cytryny – 1 łyżeczka
Kwaśna śmietana – 1 łyżeczka
Sól – do smaku
Czarny pieprz (mielony) – do smaku
Bulion z kurczaka – 100 ml
Przygotowanie
Piersi z kurczaka pokrój w poprzek i lekko rozbij. Następnie natrzyj solą oraz pieprzem i odstaw na chwilę.
Drobno posiekaj cebulę, czosnek i pieczarki. Pieczarki podsmaż przez 5 minut na jednej łyżce oliwy, dodaj cebulę z posiekanym czosnkiem i gotuj jeszcze przez minutę.
Przenieś powstałą mieszaninę do miski i wymieszaj ze startym serem i bułką tartą. Połóż przygotowane nadzienie na piersiach i delikatnie zawiń tworząc roladki, nie ściskaj zbyt mocno. Zawiąż je nitką, aby na pewno się nie rozpadły.
Na patelnię wlej pozostałą oliwę i podsmaż na niej z każdej strony przygotowanie roladki. Wlej bulion i gotuj danie na wolnym ogniu przez 30 minut.
Dodaj sok z cytryny oraz śmietanę. Doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia.
Roladki z kurczaka możesz podawać również z sosem pomidorowym lub musztardą. Do nadzienia możesz również dodać ulubione zioła do smaku: bazylię, pietruszkę lub koper. Smacznego!