Przepyszne i efektowne roladki z filetów z kurczaka – ten przepis zagości w Twojej kuchni na dłużej

3Jeśli potrzebujesz ugotować coś spektakularnego i szybkiego, roladki z kurczaka są zawsze idealną opcją! Każdy je kocha – dzieci i starsi.

To najbardziej delikatny filet z kurczaka z soczystym aromatycznym nadzieniem jaki jadłam. Ne jest nawet bardzo kaloryczny.

SKŁADNIKI

  • 2 połówki filetów z kurczaka (lub 1 cała pierś)
  • 50–70 g twardego tartego sera
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 mały pęczek pietruszki
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz do smaku
  • olej roślinny

PRZYGOTOWANIE

1. Pierś z kurczaka pokrój na kotlety, lekko je roztłucz, posól i popieprz.

2. Przygotuj farsz. Oczyść marchewki, zetrzyj na tarce. Wymieszaj marchew, ser, posiekaną natkę pietruszki, czosnek przeciśnięty przez praskę, majonez, lekko posól i wymieszaj.

3. Umieść niewielką ilość farszu na każdym płacie fileta i zwiń w rulon. Dla pewności możesz spiąć krawędzie wykałaczkami lub związać nitką.

4.Smaż roladki na oleju roślinnym na złocisto-brązowy kolor, zdejmij nitkę. Wlej trochę wody lub bulionu do naczynia żaroodpornego, umieść w nim roladki i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15–20 minut.

Możesz podawać roladki zarówno na gorąco i na zimno z ulubioną sałatką czy purre z ziemniaków. Jako przekąska ta potrawa idealnie wpasuje się w menu każdej uroczystości rodzinnej: wygląda bardzo ładnie, a smakuje obłędnie!

Czy Twoi przyjaciele już próbowali czegoś takiego? Podziel się z nimi tym przepisem!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!