Schab, pieczarki, por, ser… najpyszniejsze roladki jakie dotychczas jadłam. Robię prawie co każdy weekend

Najczęstszym daniem wykonywanym ze schabu są kotlety schabowe. Jednak można go przygotować na naprawdę bardzo wiele różnych rodzajów.

Poniżej prezentujemy naprawdę wyjątkowy przepis na roladki schabowe, z dodatkami pora w sosie serowo-pieczarkowym. Są one naprawdę bardzo smaczne, a do tego naprawdę proste do przygotowania.

Niezbędne składniki

  • około pół kilograma schabu bez kości
  • 1 por
  • około 20 gramów pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • około 15 gramów sera, najlepiej twardego długo dojrzewającego
  • 1 opakowanie serka topionego
  • olej, sól i pieprz
  • 2 łyżki masła

Jak przygotować?

Pierwszym istotnym krokiem jest pokrojenie schabu na około 1.5-centymetrowe plastry. Pokrojone plastry trzeba rozbić, doprawić pieprzem i solą. Patelnia powinna zostać rozgrzana, a na niej olej, masło i posiekany czosnek.

Gdy czosnek będzie zeszklony, to na patelnię wrzucamy pokrojonego w plastry pora. Taka mieszanka powinna być przez około 10 minut podsmażana. Po tym procesie musi ona wystygnąć.

Kolejnym krokiem jest pokrojenie sera na drobnej tarce, który musi być połączony z porem i czosnkiem, który został wcześniej usmażony i przestudzony.

Farsz uzyskany z sera i pora rozkładany na wcześniej przygotowanym schabie. Po tym kroku należy schab dokładnie zawinąć i pozamykać przy wykorzystaniu wykałaczek.

Ważnym krokiem jest przygotowanie sosu serowo-grzybowego. Do garnka wrzucamy łyżkę masła, do którego dodajemy pieczarki i podlewamy wodą. Do tej mieszanki dodajemy kostkę sera, a całość dusimy 10 minut.

Całość warto zblendować. Roladki należy podawać pokryte przygotowanym sosem.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!