Rolada z fileta z kurczaka – idealna na świąteczny stół. To danie pokocha każdy bez wyjątku.

Rolady mięsne pasują idealnie na świąteczny stół. Wyglądają nie tylko pięknie i ciekawie, ale są też bardzo pożywne i smaczne.

Nie potrzeba też posiadać specjalnych umiejętności do przygotowania takiej rolady. Potrawa z poniższego przepisu nie musi być pieczona w piekarniku, a do jej przygotowania potrzebujemy łatwo dostępnych produktów.

Wypróbuj naszą recepturę, a będziesz zachwycony.

Składniki

  • piersi z kurczaka (około 300 g)
  • miękki serek śmietankowy (100 g)
  • ugotowany zielony groszek (4 duże łyżki)
  • pieczarki (6 dużych sztuk)
  • cebula (1 sztuka)
  • czosnek (2 ząbki)
  • orzechy włoskie (1-2 łyżki)
  • biały ryż (pół szklanki)
  • oliwa z oliwek (2 łyżki)
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz i inne ulubione przyprawy do smaku

Przygotowanie

Filet z kurczaka ugotuj i posiekaj na paski lub w kostkę. Dodaj do kurczaka sól, pieprz, inne przyprawy oraz serek śmietankowy i ugotowany wcześniej zielony groszek. Możesz go wrzucić w całości, albo posiekać jak kurczaka. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, które będą podstawą naszej rolady.

Ugotuj ryż w wodzie i odstaw do przestygnięcia.

Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Podsmaż je na oliwie z oliwek. Następnie obierz i pokrój na mniejsze kawałki pieczarki. Wrzuć je na patelnię z cebulą i czosnkiem. Smaż wszystko do czasu, aż woda wyparuje z pieczarek.

Do pieczarek dodaj przyprawy i biały ryż. Kiedy wszystko przestygnie to zmiel blenderem. Orzechy i zioła posiekaj.

Przygotuj arkusz folii aluminiowej i ułóż na niej najpierw warstwę z kurczakiem i groszkiem tak, aby miała około 1-1,5 centymetra grubości. Pamiętaj, aby pozostawić 2 cm wolnych krawędzi wokół warstwy. Następnie rozłóż warstwę z pieczarkami i posyp wierzch orzechami i ziołami.

Zwiń wszystko w roladę przy pomocy folii i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Zanim podasz potrawę na stół możesz ją jeszcze udekorować ziołami, granatem, albo żurawiną.

Rolada nie wymaga pieczenia. Jest przepyszna i nie powinna kruszyć się podczas krojenia. Możesz także pozamieniać niektóre składniki np. dodać szpinak zamiast zielonego groszku. Rolada będzie równie apetyczna. Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!