Niebiański ragout z kurczaka ze śmietaną: Obfity posiłek, który rozgrzeje i napełni całą rodzinę.

Nasza zupa z kurczaka jest obfita, pożywna i bosko pyszna. Zupa przygotowywana jest z wielu warzyw, mięsa i przypraw – pokochają ją zarówno młodzi, jak i starsi.

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • trochę oliwy z oliwek
  • 2 buraki
  • 1/2 selera
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 papryka
  • 2 litry wody
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 czerwona cebula
  • 3 marchewki
  • 1/2 kalarepy
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 pomidor
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1/2 pęczka pietruszki

Przygotowanie:

Kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. Obierz czerwoną cebulę. Drobno posiekaj.

Obierz czosnek i zmiażdż go. Marchew, buraki, kalarepa, seler. Obierz ziemniaki.

Marchewkę pokroić w krążki. Pozostałe warzywa pokroić w kostkę. Umyj pomidora i paprykę. Przekrojony na pół.

W rondelku podgrzej trochę oleju i dodaj cebulę. Smaż cebulę przez kilka minut, aż będzie miękka. Następnie dodaj pierś z kurczaka.

Dopraw solą i pieprzem i smaż na biało. Następnie dodaj buraki, kalarepę, seler, czosnek. Gotuj przez kolejne 5 minut.

Posyp miksturę papryką i dokładnie wymieszaj. Wlej decylitr wody. Mieszaj, aż papryka się rozpuści.

Następnie zalać resztą wody, dodać ziemniaki, paprykę, pomidor i liść laurowy. Poczekaj, aż się zagotuje, a następnie spróbuj zupy. W razie potrzeby dopraw solą.

Zmniejszmy temperaturę do minimum. Przykryj pokrywką. Gotuj przez 30 minut , aż wszystko będzie miękkie. Śmietanę wymieszać z mąką, aż nie będzie grudek, następnie dodać chochlę zupy. Mieszamy.

Powoli przecedź miksturę do zupy i ponownie zagotuj. Na koniec dodaj posiekaną pietruszkę. Wymieszaj i wyłącz ogień.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!