Pyzy nadziewane kurkami – Zrób je, a będziesz je robić non stop. Nowy hit!
686
Na pewno nie raz słyszałeś o przysmaku zwanym „pyzami”. To danie swoje korzenie ma w fantastycznej kuchni czeskiej. Tradycyjnymi pyzami nazywane są okrągłe gotowane placuszki ziemniaczane przygotowywane z nadzieniem lub bez.
Nie musisz jechać do Czech, żeby skosztować tego pysznego specjału, możesz bez problemu przygotować go w domu. Proponuje Ci zrobić je z niezwykle aromatycznym, grzybowym nadzieniem!
Składniki
Ziemniaki – 4 sztuki
Jajko – 1 sztuka
Mąka pszenna – 3 łyżki
Sól – do smaku
Cebula – 1 sztuka
Kurki – 150 g
Przygotowanie
Wymieszaj surowe i ugotowane ziemniaki, dodaj mąkę, sól i jajko, wszystko ponownie dokładnie wymieszaj. Delikatnie uformuj okrągłe placki.
Obierz, posiekaj i podsmaż cebulę, a następnie dodaj na patelnię umyte i posiekane kurki i smaż do miękkości.
Na środku ciasta ułóż nadzienie grzybowe, połącz brzegi i uformuj kulki. Gotuj je w osolonej wrzącej wodzie przez 8-9 minut.
Polej np. gustu olejem z podsmażoną cebulką czy boczkiem. Smacznego!