Ten sernik zawsze pięknie rośnie i nigdy nie opada. Tajemnica tkwi w jednym składniku
Ten sernik pięknie rośnie i nigdy nie opada. Tajemnica tkwi w mleku skondensowanym.
Kto nie lubi sernika? Nie znam nikogo takiego. Sernik z mlekiem skondensowanym, który piekę dla mojej rodziny znika wyjątkowo szybko. Ale to nic, bo jego przygotowanie jest bardzo proste. Polecam.
Składniki:
- 1 kg sera z wiaderka
- odrobina soli
- 6 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
- 2 budynie śmietankowe bez cuku
- puszka mleka skondensowanego (słodzone)
- troszkę soku z cytryny
- starta skórka cytrynowa
- 100 ml śmietanki (36%)
Sposób przygotowania:
Na niskich obrotach należy zmiksować ser, żółtka, mleko skondensowane, proszek budyniowy i sok oraz skórka z cytryny. Około 15 minut miksowania powinno wystarczyć.
Następnie ubij białka z solą. Pianę należy połączyć z resztą masy. Mieszaj delikatnie, już nie mikserem, tylko łyżką. Masę przelej do tortownicy.
Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 150 stopni, przykryj tortownicę papierem do pieczenia i piecz jeszcze przez 40 minut.
Na koniec uchyl piekarnik i zostaw sernik do całkowitego wystygnięcia. W tym momencie wszyscy chcieli by już jeść, ale dla lepszego efektu posyp sernik cukrem pudrem lub udekoruj polewą.