Ten sernik zawsze pięknie rośnie i nigdy nie opada. Tajemnica tkwi w jednym składniku

Ten sernik pięknie rośnie i nigdy nie opada. Tajemnica tkwi w mleku skondensowanym.

Kto nie lubi sernika? Nie znam nikogo takiego. Sernik z mlekiem skondensowanym, który piekę dla mojej rodziny znika wyjątkowo szybko. Ale to nic, bo jego przygotowanie jest bardzo proste. Polecam.

Składniki:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • odrobina soli
  • 6 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
  • 2 budynie śmietankowe bez cuku
  • puszka mleka skondensowanego (słodzone)
  • troszkę soku z cytryny
  • starta skórka cytrynowa
  • 100 ml śmietanki (36%)

Sposób przygotowania:

Na niskich obrotach należy zmiksować ser, żółtka, mleko skondensowane, proszek budyniowy i sok oraz skórka z cytryny. Około 15 minut miksowania powinno wystarczyć.

Następnie ubij białka z solą. Pianę należy połączyć z resztą masy. Mieszaj delikatnie, już nie mikserem, tylko łyżką. Masę przelej do tortownicy.

Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.

Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 150 stopni, przykryj tortownicę papierem do pieczenia i piecz jeszcze przez 40 minut.

Na koniec uchyl piekarnik i zostaw sernik do całkowitego wystygnięcia. W tym momencie wszyscy chcieli by już jeść, ale dla lepszego efektu posyp sernik cukrem pudrem lub udekoruj polewą.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!