Może tym razem postawmy na sprawdzony przepis i przygotujmy przepyszne rogaliki z owocowym nadzieniem idealne na każdą okazję.
Do miski wsypujemy łyżeczkę cukru, dwie łyżki mąki, drożdże i zalewamy je ciepłym mlekiem. Odkładamy miskę na bok, a do większego naczynia przesiewamy mąkę, dodając do niej sól, resztę cukru, ubite jajo i naszą wcześniej zrobioną masę drożdżową.
Ciasto zagniatamy, dodając na końcu lekko roztopione masło. Gotowe ciasto zostawiamy na godzinę. Nasze ciasto dzielimy na dwanaście części zostawiając je na dziesięć minut pod czystą, lnianą ściereczką.
Każdą cześć rozwałkowujemy na długość około 7,5 cm. Nabieramy dżem na łyżeczkę i kładziemy min. 3 cm od dołu naszego płaskiego już kawałka ciasta, złączając krawędzie tak by nadzienie nie wypadło.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Gdy już wszystkie rogaliki będą napełnione dżemem, kładziemy je na pergaminie ułożonym na blaszce do pieczenia i odstawiamy je na około 15-20 minut.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.