Pyszne rogaliki z dżemem – przepis z notatnika mojej babci. Szybko znikające ze stołu

Często zastanawiamy się jaki przysmak przygotować na niedzielny deser dla naszych najbliższych. Ciasta wymagają dużej ilości składników, a budyń czy galaretka nie są tak wykwintne jakbyśmy chcieli.

Może tym razem postawmy na sprawdzony przepis i przygotujmy przepyszne rogaliki z owocowym nadzieniem idealne na każdą okazję.

Potrzebne składniki to:

  • pół kilo mąki pszennej
  • pięć łyżeczek cukru
  • dwa jajka
  • dwie łyżeczki suchych drożdży
  • dwieście mililitrów ciepłego mleka
  • pół łyżeczki soli
  • dwie łyżki nasion sezamu lub cukru
  • siedemdziesiąt pięć gram masła
  • sto gram dżemu o dowolnym smaku

Do miski wsypujemy łyżeczkę cukru, dwie łyżki mąki, drożdże i zalewamy je ciepłym mlekiem. Odkładamy miskę na bok, a do większego naczynia przesiewamy mąkę, dodając do niej sól, resztę cukru, ubite jajo i naszą wcześniej zrobioną masę drożdżową.

Ciasto zagniatamy, dodając na końcu lekko roztopione masło. Gotowe ciasto zostawiamy na godzinę. Nasze ciasto dzielimy na dwanaście części zostawiając je na dziesięć minut pod czystą, lnianą ściereczką.

Każdą cześć rozwałkowujemy na długość około 7,5 cm. Nabieramy dżem na łyżeczkę i kładziemy min. 3 cm od dołu naszego płaskiego już kawałka ciasta, złączając krawędzie tak by nadzienie nie wypadło.

Od górnej części rozwałkowanego ciasta robimy cztery cięcia i każdy powstały pasek zawijamy na dół rogalika.

W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Gdy już wszystkie rogaliki będą napełnione dżemem, kładziemy je na pergaminie ułożonym na blaszce do pieczenia i odstawiamy je na około 15-20 minut.

W tym czasie ubijamy jajko i smarujemy nim wierzch rogali, posypując na koniec sezamem.

Rogaliki pieczemy przez około 20-25 minut. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!