Już nigdy nie kupisz rogali w piekarni. Skorzystaj z mojego przepisu i zobacz, jak łatwo i szybko zrobisz je sama w domu.
2 418
Domowe rogaliki, na których przygotowanie wystarczy przeznaczyć zaledwie kilka minut to najlepsza alternatywa dla kupnych ze sklepu czy też z cukierni. Warto wypróbować chociaż raz ten przepis, aby przekonać się, że produkty znikną w mgnieniu oka!
Składniki:
500 g mąki pszennej,
1 łyżka masła bądź smalcu,
250 ml wody,
1 kg cukru kryształu,
2 łyżeczki soli,
21 g drożdży.
Sposób przygotowania:
Drożdże należy wyrobić ręcznie w odrobinie letniej wody z dodatkiem cukru. Drożdże muszą wyrosnąć. Po tym czasie wsypać do miski przesianą mąkę pszenną, sól oraz wodę.
Energicznie wyrobić ciasto. Następnie wystarczy przykryć je wilgotną i czystą ściereczką na zaledwie pół godziny. Później ciasto podzielić na 10 mniej – więcej równych części i ponowie odstawić, ale tym razem na około 5 minut.
Do tworzenia trójkątów nie trzeba stosować już dodatkowo mąki na desce. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i na nim układać formowane rogaliki.
Kiedy forma będzie już zapełniona, zakryć ją folią na około 40 minut, aby rogaliki wyrosły. W tym czasie nagrzać piekarnik do 250 stopni.
Na dnie piekarnika umieścić naczynie z ciepłą wodą, a w środku urządzenia blachę z rogalikami.
Piec zaledwie 10 minut – do momentu zarumienienia. Później skropić bułeczki wodą i ostudzić. Smacznego!