Kluczem do sukcesu są dobre składniki i odpowiednie proporcje. Ten przepis jest rekonstrukcją przepisu z lat 20. ubiegłego wieku. Dzięki niemu dowiesz się, jak zrobić doskonałe pierogi. Tak jak z budową domu bez solidnych fundamentów – nie da się go ruszyć. W przypadku pierogów odpowiednia mąka to sposób myślenia, który zapewni sukces.
Nie musisz być ekspertem od mąki. Wystarczy wybrać typ 450. Wśród ekspertów od ciasta wciąż trwa dyskusja na temat użycia jajek. Niektórzy uważają, że jest ono niezbędne, inni zaś twierdzą, że utrudnia wyrabianie ciasta, a tego przecież nie chcemy w przypadku pierogów.
Choć w oryginalnym przepisie nigdy nie było jajka, został on później zaadaptowany przez Włochów, którzy są ekspertami w tej dziedzinie. Wiemy, że ciasto na pierogi powinno być miękkie i przyjemne dla podniebienia. Dlatego dziś nie używamy jajek.
Przesiewanie mąki to świetny sposób na to, by ciasto wyrosło i było bardziej puszyste. Pamiętaj, aby oddzielić olej, wodę i sól.
Następnie wlej płyn do miski i dodaj mąkę. Delikatnie wymieszaj. Na początku możesz użyć szpatułki, a następnie rąk. Gdy ciasto bez problemu odchodzi od brzegów miski, przełóż je na pergaminową stolnicę i kontynuuj wyrabianie.
Czynność tę należy wykonywać przez około 15 minut, aż ciasto stanie się miękkie i elastyczne. Gdy ciasto będzie już gotowe, warto podzielić je na kawałki i przykryć pozostałe części, aby zapobiec wydostawaniu się wilgoci.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.