Chorwackie placuszki bez drożdży: są miękkie i świetnie smakują, a ciasto nie wchłania oleju.

Wykorzystaj ten przepis do zrobienia przepysznych chorwackich placuszków, które nazywane są langustynkami.

Zjadłam je na wakacjach i od tamtego momentu wykonuję je bardzo często dla całej mojej rodziny. Rozdaję je także moim przyjaciołom, którzy nie potrafią im się oprzeć.

Produkty potrzebne do placuszków:

  • 400 g mąki pszennej
  • 300 ml jogurtu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szczypta cukru
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Wybierz dość dużą miskę i wymieszaj w niej jogurt z solą. Następnie wsyp sodę i cukier, a później cały czas mieszając, dodawaj pojedynczymi łyżkami mąkę. Ciasto trzeba wyrobić na gładką, sprężystą masę. Kiedy będzie już gotowe, uformuj z całość grubszy rulon i pokrój na takie same kawałki.

Z powstałych części zrób kuleczki, które przykryj folią spożywczą. Ciasto potrzebuje chwili na odpoczynek. Daj mu około 5 minut, a następnie rozwałkuj na wielkość patelni, której użyjesz do smażenia. Placuszki smaż z obydwu stron na złoty kolor. Pamiętaj, żeby nie smażyć na zimnym oleju, rozgrzej go dobrze.

Po usmażeniu przełóż placuszki na ręczniki papierowe, w ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu. Langustynki są gotowe do spożycia. Udanych wrażeń smakowych!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!