Kruche, lekkie chrusty z wodą mineralną. Niezwykle smaczne. Nawet teściowa poprosi o przepis.

Jeśli masz ochotę na pachnący deser, wypróbuj przepis na chrusty. Są łatwe w przygotowaniu i niezwykle smakowite.

Składniki

Chrusty

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka wody mineralnej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki wódki
  • szczypta soli
  • 0,5 l oleju roślinnego do smażenia
  • opcjonalnie 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • opcjonalnie orzechy lub cukier puder do posypania

Syrop

  • 1 szklanka cukru
  • 2/3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka miodu

Sposób przygotowania

Do dużej miski przesiej mąkę i pośrodku zrób wgłębienie. Wlej do niego wodę mineralną, wódkę i śmietanę, wsyp cukier i sól. Dokładnie wszystko wymieszaj. Przenieś masę na stolnicę posypaną mąką i zagnieć ciasto. Przykryj je serwetką i odstaw na bok.

Po upływie ok. 15 minut zagnieć ciasto ponownie. Podziel je na 5 części.

Weź jedną część i rozwałkuj ją tak, aby powstało kółko o grubości ok. 1 mm. Zwiń kółko w rulon, po czym pokrój je ostrym nożem pod kątem 45 stopni na kawałki mające grubość ok. 2 cm. Powtórz te czynności z pozostałymi kawałkami ciasta.

Olej wlej do garnka lub głębokiej patelni i mocno rozgrzej. Ostrożnie wkładaj chrusty na gorący olej. Powinny lekko się otworzyć i ułożyć się warstwami.

Smaż po obu stronach na złoty kolor. Gotowe chrusty układaj na ręczniku papierowym, by pozbyć się nadmiaru oleju. Wypieki można posypać cukrem pudrem lub posiekanymi orzechami. Smakują również doskonale po zanurzeniu w syropie.

Aby go przygotować, wymieszaj wodę, cukier i miód, po czym gotuj je na małym ogniu do momentu, gdy pojawią się bąbelki. Mieszaj, aby syrop się nie przypalił. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!