Najsmaczniejsza sałatka: Wszystkim zasmakuje i ozdobi każdy stół

Wszystkie produkty najlepiej przygotować wieczorem. Średnie bulwy ziemniaka umyj i ugotuj w wodzie z dodatkiem soli, aż będą miękkie (bez obierania).

Dwie średnie marchewki również dokładnie umyj, ugotuj w wodzie z dodatkiem soli do miękkości.

Jaja kurze ugotuj, ale nie dłużej niż osiem minut. Następnie zalej zimną wodą i ostudź. Obierz ziemniaki i marchew i zetrzyj na grubej tarce. Obrane jajka również zetrzyj na grubej tarce.

Ser włóż na 10 minut do zamrażarki, a następnie też zetrzyj na grubej tarce. Umyj pół pęczka szczypiorku, wysusz i drobno posiekaj. Pokrój szynkę w bardzo małą kostkę.

Następnie zacznij układać sałatkę warstwami: łatwiej jest użyć specjalnego pierścienia, który należy ułożyć na płaskim naczyniu. Pierwszą warstwę układamy na dnie, są to ziemniaki. Wyrównaj powierzchnię łyżką.

Posmaruj delikatnie majonezem. Posyp ziemniaki szczypiorkiem, rozłóż warstwę jajek. Posmaruj jajka majonezem, nałóż na nie warstwę marynowanych pieczarek. Odcedź je wcześniej na sitku, aby pozbyć się całego nadmiaru płynu.

Po posmarowaniu grzybów majonezem rozłóż warstwę szynki. Marchewki rozłóż jako kolejną warstwę, a także posmaruj majonezem. Tarty ser będzie ostatnią warstwą. Zdejmij pierścień.

Udekoruj do woli: polecam do dekoracji np. koperek i plastry marynowanych pieczarek. Natychmiast podawaj sałatkę do stołu i ciesz się jej smakiem! Smacznego!

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!