Zawsze wyjdą wysokie i niezwykle puszyste, tak jak na zdjęciu: Domowe muffinki lekkie jak piórko.

Świetny przepis na puszyste i delikatne muffinki, które wyglądają niesamowicie! Skradną serca wszystkich domowników i Twoich gości. Doskonały dodatek do aromatycznej kawy czy herbaty. Niezwykle miękkie, puszyste i smaczne!

Potrzebujesz:

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka

Dodatkowo:

  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka mleka

Przygotowanie:

Ubijaj jajka w misce przez minutę.

Dodaj cukier i kontynuuj ubijanie.

Dodaj również aromat, olej, 3 łyżki mleka i wanilię, wymieszaj.

Na koniec wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Ze składników utwórz jednolite ciasto. Odłóż około 2-3 łyżki do osobnej miski.

Dodaj do niej kakao i 1 łyżeczkę mleka. Wyłóż foremkę na muffinki papilotkami i ułóż w nich ciasto.

Ciasto kakaowe włóż do szprycy cukierniczej i wykonaj nimi wzory na powierzchni babeczek. Możesz użyć wykałaczki do wykonania ładnych wzorów.

Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 12-15 minut w 180 stopniach. Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!