Zdrowy i fit przysmak bez mąki i cukru – od niego nic nie pójdzie w boczki.

Jesteś na diecie i myślisz, że nie możesz sobie pozwolić na żaden deser ? Koniecznie spróbuj tego przepisu na fit przekąskę!

Co potrzebujemy ?

  • 100 gramów masła
  • 150 gramów orzechów włoskich
  • 1 dojrzała cytryna
  • 4 jajka
  • 80g erytrytolu
  • 200 mililitrów bitej śmietany
  • wanilia (szczypta dla smaku)
  • Do smaku można dodać odrobinę startej czekolady.

Zaczynamy gotowanie!

Pierwszym krokiem jest oddzielenie białka od żółtka ze wszystkich czterech jajek do dwóch różnych misek.

Do oddzielonych białek dodajemy 40 gramów erytrytolu wraz z łyżeczką soku z cytryny i ubijamy na sztywną, puszystą i białą jak śnieg pianę.

Po ubiciu piany dodajemy i delikatnie mieszamy z masą orzechy włoskie, które uprzednio trzeba zmielić, ewentualnie drobniutko posiekać. Na blachę wykładamy papier do pieczenia, piekarnik nastawiamy na 170 st.

Ubitą maskę wykładamy na papier do pieczenia w formie dwóch okręgów o średnicy mniej więcej 16 do 18 centymetrów. Masa musi być rozłożona równomiernie. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 20 do 25 minut.

Kiedy białka się pieką my bierzemy się za żółtka. Do garnka przekładamy żółtka, bitą śmietanę, 2 łyżeczki soku wyciśniętego z cytryny, pozostałe 40 gramów erytrytolu oraz szczyptę wanilii. Całość trzeba dobrze wymieszać, najwygodniej będzie użyć trzepaczki. Masę trzeba cały czas mieszać, czekając do zgęstnienia.

Kolejnym krokiem jest ubicie masła (musi być ciepłe, w temperaturze pokojowej) i przykrywamy je folią spożywczą.

Wyciągamy z piekarnika cieplutkie ciasto, na jednej części smarujemy krem, na wierzch dajemy drugi okrąg i gotowe! Nasz wypiek możemy posypać startą czekoladą. Mmm, pychota!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!