Kotlety z piekarnika – Proces przygotowania jest łatwy i przyjemny. Instrukcja.

Znikają z półmiska z szybkością błyskawicy – sprawdzony przepis na obłędne kotlety z piekarnika

Co by nie mówić, piekarnik to genialny wynalazek. Ustawiasz temperaturę, włączasz i teraz pozostaje już tylko uzbroić się w cierpliwość.

Za jednym zamachem upieczesz całą górę kotletów i w porównaniu z patelnią jest to demon szybkości. Można też poskąpić na oleju, co każdemu tylko wyjdzie na zdrowie, no i nie ma tego bałaganu, jaki zwykle towarzyszy smażeniu na patelni.

Teraz podzielę się z Wami moim przepisem na kotlety z piekarnika. Zarówno sam przepis, jak i wykonanie są proste, ale jeszcze nigdy mnie nie zawiodły. Jeżeli nie masz większego pojęcia o kucharzeniu, nie martw się, tylko postępuj zgodnie z instrukcją.

Złociste kotleciki z piekarnika

Składniki:

  • 50 dkg mielonego mięsa
  • kilka kromek białego chleba
  • 100 ml mleka
  • 1 kartofel
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • przyprawa do kotletów
  • mąka do obtaczania kotletów
  • tłuszcz do posmarowania blachy
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Chleb namocz w ciepłym mleku, posiekaj drobno cebulę i zetrzyj kartofel na tarce z grubymi otworami. Do mięsa dodaj jajko i wymieszaj, po czym dodaj chleb, cebulę, kartofel, sól i pieprz. Wyrabiaj rękami przez około 8 min. Po tym czasie możesz już formować kotleciki. Kotlety obtaczaj w mące i układaj na blasze wysmarowanej tłuszczem.

Pieczone są najlepsze

W odróżnieniu od smażonych, kotlety pieczone nie ociekają tłuszczem, są tak samo pyszne, jak te z patelni i z pewnością są delikatniejsze dla żołądka. Można je piec w piekarniku, w kuchence mikrofalowej albo w najnowszym wynalazku kuchennym o nazwie Thermomix.

  • Piekarnik
    Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 C, po czym umieść w nim blachę z kotlecikami i odczekaj 5 min. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 C i piecz kotleciki przez około 30 min. Pamiętaj, aby nie przewracać ich na druga stronę, bo mogą się rozlecieć
  • Kuchenka mikrofalowa
    Ta metoda jest szybsza, a kotlety wyjdą całkiem całkiem. Nastaw na 800 watów. Kotlety będą gotowe po 7 – 8 min.
  • Thermomix
    Nastaw urządzenie na tryb „Pieczenie”. Kotleciki piecze się po 15 min z jednej i drugiej strony.

Nie mam wszystkich składników, a chcę przygotować te kotlety. Jak sobie radzić?

Przede wszystkim nie panikuj, bo każdy przepis kuchenny zawsze można troszeczkę nagiąć. Jeżeli nie masz pod ręką białego chleba, możesz go zastąpić bułką, pieczywem tostowym, czy grzanką. Nie masz mąki? Dobrą alternatywą dla mąki będzie kasza manna albo bułka tarta.

Sprawdzone triki

Kotlet powinien być soczysty i ma rozpływać się w ustach. Dla dodania mu miękkości w trakcie wyrabiania wlej do mięsa 3 łyżki oleju. Aby wyszły soczyste, w połowie pieczenia wlej na blachę około 100 mm wody, a efekt Cię zaskoczy.

Ile kotletów wyjdzie z 1 kg mięsa mielonego?

Przepis wystarczy na 12 kotletów średniej wielkości, czyli można przyjąć, że z 1 kg mięsa wyjdą 24 kotlety. Każdy z nich będzie ważył około 7 dkg. Kotlety można formować w kulkę albo w owal, co kto lubi.

Jak podawać?

Kotlety mielone można podawać na kilka sposobów. Świetnie smakują z kaszą, makaronem gryczanym albo ryżem. Do tego trochę zieleniny, a może pikle do zaostrzenia smaku? Tradycyjnie serwuje się je z utartymi na puch ziemniakami.

Dla odmiany można je polać sosem na bazie śmietany. Do śmietany dodaj czosnek, posiekany koperek, sól i pieprz i polej tym sosem kotlety na 15 min przed końcem pieczenia. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!