Obłędna przekąska z ciasta francuskiego – zrobiła furorę wśród gości na przyjęciu. Hit imprezy
10 933
Zależy nam na tym, aby nie zabrakło Ci pomysłów na gotowanie różnorodnych i smacznych potraw. Dlatego przygotowałam bardzo fajny i niebanalny przepis na ciasto z parówkami!
Jego kawałki możesz dać dzieciom do szkoły i zabrać ze sobą do pracy. Będzie też świetna przekąską w czasie wieczornych spotkań w gronie rodziny i przyjaciół.
Prostą i szybką ucztę możesz nawet podać na świąteczny stół, ponieważ wygląda bardzo apetycznie! A kolejnym jej plusem jest szybkości i prostota wykonania!
Składniki
Ciasto francuskie – 400-500 g
Parówki drobiowe – 12 sztuk
Żółtko jajka – 2 sztuki
Sezam – do smaku
Sól – 2 szczypty
Przygotowanie
Ciasto francuskie ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem. Za pomocą specjalnego noża do pizzy pokrój arkusz na paski o szerokości około 1 cm.
Rozpocznij wplatanie parówek od środka ciasta, kierując się w stronę brzegów. Co drugi pasek złóż na pół, środkowy rząd parówek ułóż prostopadle do pasków ciasta i przykryj złożonymi paskami.
Następnie zawiń paski ciasta zaczynając od pierwszego, ponownie ułóż rząd parówek i przykryj złożonymi kawałkami ciasta. Zrób to samo z pozostałymi.
Na koniec ostrożnie obetnij brzegi ciasta i posmaruj je ubitymi żółtkami z dodatkiem soli.
Posyp ciasto sezamem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-30 minut. Smacznego!